Hogyan kezeljük a tavaszi óraátállítást kicsikkel – Miniskandi Home

Hogyan kezeljük a tavaszi óraátállítást kicsikkel


Az időjárás változása a tavasz közeledtével kellemes felüdülést jelent ezekből a sötét, hideg,  téli napokból. Az órák nyári időszámításra való átállásának kilátása azonban trükkös lehet azok számára, akiknél a csecsemők és kicsi gyerekek napközben még szunyókálnak.

Sose félj, összegyűjtöttünk Neked néhány csodálatos tanácsot, hogy fel tudj lélegezni, és félelem nélkül várjuk a hosszabb napokat! Olvasd el útmutatónkat és legyen zökkenőmentes az átállás!

Álmodj egy kis álmot!

Évente kétszer, amikor átállítják az órákat, elárasztanak bennünket a szülők kérdései, hogy mit tehetnek az alvászavarok megelőzése érdekében. Íme egy gyors útmutató a tavaszi óraátállítás kezeléséhez, a kicsi(k) életkorától függően.

A jó hír az, hogy ha gyermek természeténél fogva korán kel, akkor valószínűleg nem kell semmit megváltoztatnod, hiszen az órák mindent megtesznek helyetted.

Ha azonban úgy érzed, hogy az óra átállítása megzavarhatja kis álmodozód alvási rutinját, és előfordulhat, hogy egy órával korábban kell felébresztened őt az óvodába, az iskolába stb., akkor itt van néhány hasznos tipp, amelyeket érdemes követni:

Csecsemők esetében

A 4 hónaposnál idősebb csecsemők belső óráját egyszerűen, fokozatosan állíthatod be. Például, ha a lefekvés ideje általában este 7 óra, akkor egyszerűen vidd ágyba minden este 15 perccel korábban, amíg el nem éritek a szokásos fekvési időt.

Tehát vasárnap este (amikor az órák előremennek) 19:45-kor tedd le aludni, másnap este 19:30-kor és így tovább. A negyedik éjszakára vissza kell térnie a „szokásos” időponthoz, vagyis a 19 órához.

Újszülöttek esetében

Ha a kicsi lefekvés ideje egy kicsit megjósolhatatlan (ami teljesen normális a 0-4 hónapos korosztálynál), egyszerűen ugorj az új időpontra vasárnap este, ahogy az órák átállnak, mintha új időzónába utaznál.

Előfordulhat, hogy egy kicsit tovább tart, amíg elalszik, ami várható is, mivel lehet, hogy nem lesz olyan fáradt, de végül megszokja az új rutint, ahogy alkalmazkodott hozzá a testük és szervezetük.

Kisgyermekek (1 éven felüliek) esetében

Vasárnap (amikor előre húzzuk az órákat) a szokásosnál 30 perccel később tedd le a kis álmoskákat az első alvásra. Például, ha általában 9:30-kor szunyókálnak, akkor inkább 10 órakor tedd le őket aludni. Ugyanezt tegye a délutáni alvásnál is, ha van.

Ne feledd, hogy ebben az átmeneti időszakban kissé morcossá válhatnak, és a szokásosnál egy kicsit több szórakozást igényelhetnek elalvás előtt, miközben próbálod átállítani őket az új szunyókálási idejükre.

Aztán lefekvéskor, ha általában este 7-kor teszed le őket, tedd fél órával előbbre ezt az időt, és tedd le inkább 19.30-kor. Csináld így a következő 3 éjszakában az óraátállítás után. Ezt követően a 4. este tedd le őket a „normál” időpontban, 19:00-kor, és az 5. napon tedd vissza az alvásidőt is a „normál” időpontra.

Idősebb gyerekek esetében

A legjobb tanácsunk itt az, hogy „oszd el a különbséget” a régi és az új idő között!

Kezdd vasárnap este (az időváltás első éjszakája) azoknál a gyerekőcöknél, akik már nem szunyókálnak. Tehát, ha a szokásos lefekvés idejük este 7 óra, akkor inkább 19.30-kor fektesd le őket. Csináld ezt 3 éjszakán keresztül, majd a 4. este tedd le őket a szokásos időpontban 19 órakor.

Általános tanácsok minden gyermek számára

Nem számít, milyen életkorú a gyerek, az egyik dolog, ami különbséget fog tenni lefekvéskor, az, hogy milyen világos van kint. Ezt szem előtt tartva javasoljuk, hogy gyermeked hálószobáját tedd a lehető legsötétebbé, hogy korlátozd a napfény bejutását, amely megnehezítheti az altatást.

Valami sötétítő redőny vagy akár sötétítőkártya/anyag használata az ablak felett valóban hasznos lehet a maradék fény elzárásában.

Ehhez tudjuk ajánlani a webáruházunkban kapható sötétítőket, ami pont ebből a célból lett kitalálva, hogy megkönnyítse a gyerekek alvását!

https://www.miniskandihome.hu/collections/fuggony

Összességében körülbelül egy hétbe telhet, amíg a gyermekek és a csecsemők teljesen alkalmazkodnak az új időponthoz, egyes gyermekeknél pedig akár egy hónapig is eltarthat.

Légy türelmes és következetes, és nem fogod megbánni!