Támogassuk gyermekeink érzékeinek fejlődését a szabadban – Miniskandi Home

Támogassuk gyermekeink érzékeinek fejlődését a szabadban


Már meg van a hétvégi program, az idő is tökéletes hozzá, el van tervezve/le van szervezve minden, csak egy probléma van… A gyerekek nem akarnak a szabadba menni!

Talán melegen vannak öltözve, mikor tűz a nap, vagy hideg van és kényelmetlenül érzik magukat ebben az öltözetben, zavaró a sapka, a kabát, a pulcsi, vagy bármi egyéb is állhat a háttérben.

Az is lehet, hogy ők sem tudják, pontosan mi tiltakozásuk oka, de nyilvánvaló, hogy valami akadályozza a részvételüket. Szülőként nagyon frusztráló tud lenni, különösen, ha tudod, hogy mennyire élvezné a szabadban töltött időt!

Befolyásolhatja a szabadtéri tevékenységet a különböző érzékek feldolgozása

Az, hogy az arcodon érzed a nap melegét, érzed, ahogy a hűvös szellő simogatja a testedet, hallod a madarak csiripelését, miközben a földet érinted a puszta kezeddel, mindez az érzékszerveid teljes felhasználását igényeli. Ez annyit jelent, hogy teljes testeddel érzékeled a körülötted lévő világot.

Az érzékszervi feldolgozás egy olyan képesség, mikor különböző információkat fogadunk be a környezetünkből, értelmezzük őket, és valamilyen módon választ adunk rájuk. Ennek a rengeteg érzéknek a befogadása pedig egyszerre sok lehet egy kisgyereknek. Zavarja, hogy mennyi minden zajlik körülötte, amire lehet, figyelni szeretne, de nem tud.

Mindannyian másképpen dolgozzuk fel ezeket az információkat, és könnyen lehet, hogy egy gyerek túlérzékeny rájuk vagy épp hogy alul reagálnak az érzékszervi bemenetre.

Az időjárás is számos érzékszervi különbséget negatívan befolyásol, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy gyermeked habozzon kimenni a szabadba. Íme néhány ilyen tényező, amit megfigyelhetsz:

Az interoceptív tudatosság a test belső funkcióinak az érzékelése. Ez mutatja meg, hogyan érezzük magunkat a testünkben. Ilyen például a hőmérséklet, szomjúság, pulzusszám, éhség, légzés, stb. Egyes gyerekek túlzottan érzékenyek a hőmérsékletre, ezért a hidegebb vagy melegebb idő kényelmetlenséget okoz a számukra. Viszont az is lehet, hogy rosszul ítélik meg, vagyis alul reagálják a kinti hőmérsékletet, nincsenek tisztában vele, milyen időre kell készülniük.

A tapintásra érzékeny gyerekeknek nehézséget okozhat a különböző szöveteknek, anyagoknak a bőrükkel való értinkezése. Ez gondot okozhat abban, hogy megfelelő öltözetet viseljenek a szabadban. Ezen kívül a kinti dolgok megérintése is visszataszító lehet a számukra, mint a hó, az eső, a föld, vagy különböző dolgok tapintása.

A motoros képességek a testtartásban és a test térben való elhelyezésében, mozgatásában, és ezek megtervezésében mutatkoznak meg. Azok a gyerekek, akiknek ez a terület jelent kihívást, ők kevésbé tudják kontrolálni testüket, így egy extra ruharéteg gátolhatja őket a szabadtéri tevékenységek elvégzésében.

A hallási érzékenység a hallási információkra való túlzott érzékenység. Ez azt jelenti, hogy azoknál a gyerekeknél, akik fokozottan reagálnak a hangokra, náluk szorongást válthat ki, hogy kimenjenek a szabadba, ha süvít a szél, vagy ha ropognak a levelek az avaron.

A vizuális érzékenység a látáshoz kapcsolódik, vagyis a ragyogó napon való tartózkodás és a friss hóra vakító nap különösen irtózó lehet azoknak, akik erre érzékenyebben ragálnak.

Mindezek a tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyermek elkerülje a szabadban töltött tevékenységeket, nehogy kényelmetlenül érezze magát.

Most pedig, hogy már tudod, mikre kell figyelni, vizsgáld meg, mi okoz gyermekednek kellemetlenségeket, mikor a szabadban van. Akár fotót is készíthetsz róla különböző öltözetben és különböző időjárási körülmények között, majd ezek alapján megkérdezed, hogy érezte magát. Tegyél fel neki iránymutató kérdéseket a ruházatról, a hőmérsékletről, az időjárási tényezőkről (szél, eső, hó, hideg, meleg stb.). Innentől kezdve azonosíthatod az érzékszervi különbségeket és a lehetséges időjárási kihívásokat, amelyek hozzájárulnak gyermeked reakcióihoz.

Eljött a cselekvés ideje: 7 lépés, hogyan támogathatod gyermeked érzékszervi érzékenységét, hogy minden időjárást élvezzen a szabadban!

  1. Tanítsd őt az időjárásról: Olvass az időjárásról könyveket, mesélj róla, figyeljétek meg, beszéld meg vele a ruházatot és csináljatok időjárási kísérleteket. Ez segít neki megérteni az időjárást, és hogy hogyan kapcsolódik az érzékszervi tapasztalataihoz.
  2. Tanítsd meg gyermekednek, hogyan hangolódjon testének jelzéseire: Tanítsd meg neki, hogyan határozhatja meg, hogy egyes testrészei hogyan érzik magukat a szabadban. A karja merev vagy ellazult? Mit érez az arca széllel szemben? stb., így gyermeked azonosítani tudja a természet hatását az érzékszerveire.
  3. Határozd meg, mely tevékenységek szabályozzák leginkább gyermekedet, mint például a tánc, fára mászás, biciklizés stb. Bármiről is legyen szó, előbb gyakorold vele bent a tevékenységet, hogy mikor kimegy, sikerélménye legyen benne, és elűzze a szorongást a szabadban történő cselekvéstől.
  4. Kísérletezz különböző ruházati rétegekkel, sapkákkal, napszemüvegekkel, kabátokkal, kinti játékhelyekkel stb., hogy megtaláld a legjobb megoldást. Biztosíts gyermekednek vizuális támogatást, például mutasd meg neki, mit kell viselnie oda, ahova fog menni, és tervet, hogy mit vegyen fel/le, ha változna az időjárás.
  5. Ösztönözd gyermeked, hogy saját magát képviselje érzéseinek kifejezésével, és szabjon határokat, amikor kimegy a szabadba. Ilyen például egy bizonyos szélerősség, hogy jól érezze magát, az eső hevessége, vagy annak a meghatározása, hogy milyen hőmérsékleten tud biztonságosan játszani a szabadban, stb. Ez nagyobb autonómiát biztosít gyermekednek olyan kiszámíthatatlan helyzetekben, mint az időjárás.
  6. Miután megvan a terv, az alkalmazkodás, a határok és a ruházat, gyakoroljatok! Próbáld akár bábelőadással, babákkal, rajzolással vagy mesével felkészteni arra, ami a kinti tevékenységekhez szükséges, és hogy mit fogtok kint csinálni.
  7. Gyakorold a pozitív gondolkodásmódot. A pozitív gondolkodásmód rendkívül fontos, hogy bármilyen időjárási körülmények között élvezze a szabad levegőt. Modellezz, mutasd meg és gyakorolj gyermekeddel. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket különféle időjárási körülmények között megtehet, és akkor van egy terve, amit megtehet a kinti időjárástól függetlenül.

 

Ne hagyd, hogy az érzékszervi különbségek akadályozzák gyermeked szórakozását! Lehet, hogy egy kicsit több gyakorlást és felkészülést igényel, de a fenti lépések betartásával gyermeked minden időben felfedezheti a természetet! Ha gyermeked továbbra is küzd ezen a területen, egy foglalkozási terapeutával végzett értékelés hasznos lehet gyermeked érzékszervi feldolgozási készségeinek felméréséhez.