Újévi szokások Skandináviában! – Miniskandi Home

Újévi szokások Skandináviában!


Skandináviában a szilveszter sok bulit, tűzijátékot és ünnepséget kínál a helyieknek és a látogatóknak. Ez az év ünnepi időszaka, amelyet mindenki élvezhet, hittől, nemzetiségtől és származástól függetlenül.

A szilveszter a világ egyik legnagyobb ünnepe is, mert a Gergely-naptár szerint ez az év utolsó napja! Kevés napot ünnepelnek olyan vidáman a dánok, mint a szilvesztert, sok izgalommal és vidámsággal, így kíváncsiak voltunk, mire készülnek az emberek a skandináv országokban.

Milyen az újév Dániában?

Szilveszteri buli

A bulik általában 18 óra körül kezdődnek, mert ekkor kezdődik a nagyra értékelt kreatív és művészi Margrethe királynő újévi beszéde. Meghallgatják a királynő szilveszteri beszédét (mindegy, hol ünnepelnek). Beszédében mindig megemlíti Grönland és a Feröer-szigetek népét és a sok tengeren élő dánt, és beszédét mindig egy kiadós „Isten óvja Dániát” (Gud bevare Danmark) szavakkal zárja.

Különleges ételeket szolgálnak fel, és egész este finom és változatos minőségű pezsgő folyik. Továbbá, amint éjfélkor tizenkettőt csörög az óra, marcipángyűrűs tortát szolgálnak fel minden jelenlévőnek. A hagyományos KRANSEKAKE-t dán zászlók díszítik. A sütemény újévi felszolgálásának hagyománya körülbelül 100 éves, de a süteményt az 1700. század végén találták fel.

Hagyományos újévi ételek

Az országszerte rendezett modern bulikon kívül a dánok gondoskodnak arról, hogy ünnepeik összhangban legyenek hagyományaikkal és szokásaikkal, mivel olyan alkalmaknak tekintik őket, amelyekkel népszerűsítik a dán kultúrákat, hagyományokat és gazdagítják örökségüket, amit továbbadnak majd a jövő generációinak!

A felszolgált hagyományos ételek listáján szerepel a főtt tőkehal, a párolt kelkáposzta és a sertéshús. Szerencsét, jólétet és boldogságot hoz a következő évben, ha szilveszterkor felszolgálják a vendégeket.

Petárdák és tűzijátékok

A petárdák felrobbanása szintén nagyon sértetlen része az újévi ünneplésnek Dániában. Tizenkettő környékén előre megtervezett tűzijáték-bemutatókat hajtanak végre, amelyek bevilágítják a városok teljes égboltját és látképét. A zajos tűzijátékot leginkább a kisgyermekek várják és élvezik. Az aggodalomra okot adó régi hiedelem szerint a tűzijátékok hangos zajai eltántorítanak minden gonosz szellemet és negatív energiát, ezért is fontos része az ünnepi hagyománynak.

A városháza órája Koppenhágában és éttermi vacsorák

Egy másik hagyományos esemény, amelyet Dánia lakosságának többsége vár, a koppenhágai Városháza órájának élő adása, amely éjfélkor tizenkettőt jár.

Sokan részt vesznek zártkörű bulikon, vagy olyan éttermekben kényeztetik magukat, ahol többfogásos menüt is kínálnak. Ha emellett dönt valaki, akkor számolnia kell azzal, hogy az éttermek tizenegy óra körül bezárhatnak, hogy a személyzetnek is legyen alkalma ünnepelni! A kávézók, bárok és klubok azonban általában nem követik ezt a gyakorlatot. Ilyenkor érdemes a nyitvatartási időt is megkérdezni foglaláskor!

Milyen az újév Norvégiában?

A szilveszter Norvégiában is nagy ünnep. Sok városi ember utazik nyaralójába, amely gyakran a hegyekben található, így Oslo és más városok csendesebbek lehetnek, mint általában.

Szilveszterkor (Nyttårsaften) a norvégok általában összeülnek vacsorázni valaki otthonában, vagy vendégeket hívnak magukhoz. A norvégok előszeretettel fogadják az újévet az öröm és a boldogság magas hangulatában. Sok szállodában és étteremben is tartanak szilveszteri partikat. Norvégia számos síterepének legnépszerűbb helye már kora ősszel szilveszterre teljesen lefoglalt.

A Norvégiában készült újévi ünnepségek tartalomban és stílusban is gazdagok, és teljesen megkülönböztetik a rendszeres ünneplésektől, amelyek általában szerte a világon zajlanak.

Nincs hagyományos vacsora

Szokás látni, hogy a norvégok a legjobban felöltözve hozzák az újévet. Ezen az estén nincs hagyományos vacsora. Vannak, akik a norvég karácsonyi vacsora változatát eszik, míg mások más ételeket fogyasztanak. A bort kötelező alkatrésznek tekintik, amellyel az ünnepek valóban büszkélkedhetnek.

Csillagszórók és tűzijátékok

Norvégia híres a tűzijátékáról, amely pontban éjfélkor kezdődik, visszaszámlálással. Vacsora után egyes szülők hagyják kisebb gyermekeiket csillagszórókkal játszani, vagy kis tűzijátékot indítanak, mielőtt lefekszenek. Néhány szerencsés idősebb gyerek éjfélig fent marad, hogy nézze a tűzijátékot.

A magáncélú tűzijátékokkal kapcsolatban 2008-ban szigorodtak a szabályok és előírások, amelyek tiltják a stabilizátorral ellátott rakéta típusú tűzijátékokat és a játéknak látszó tűzijátékokat. December 27-től 31-ig kisebb tűzijátékok is kaphatók a fogyasztók számára. Ezeket a tűzijátékokat többek között a Coop és az Europris üzletekben árulják. Általában nagy szalaghirdetések jelzik az ügyfeleknek, hogy az üzletben tűzijátékokat árulnak.

Az újévi koccintás abban a pillanatban indul, amikor 12-t üt az óra, és boldog új évet kíván mindenki a családnak, a barátoknak és a szomszédoknak (és ilyenkor rendszerint összeomlanak a mobilhálózatok).

Különbségtétel nélkül, kortól és nemtől függetlenül mindenkit bátorítanak, hogy vegyen részt ezeken az ünnepségeken, a lakosok és a turisták pedig egész nap és egész éjjel buliznak az újév első napjának kora óráig.

Milyen az újév Svédországban?

Az újév Svédországban a tökéletes alkalomnak számít arra, hogy mindenki elvarázsolódjon, és megélje az ünnepi hangulatot, így mindenki gondoskodik arról, hogy pompával és örömmel ünnepeljen. Újonnan vásárolt ruhákba öltöznek, és úgy tesznek, mintha az ajtó előtt süvítő jeges szél nem lenne ott!

Éjféli szokások

A svédek szívesen ünneplik a barátokkal a szilvesztert, és a fagyos hőmérséklet ellenére gyakran a szabadban koccintanak az újévre, tűzijátékkal megvilágítva az eget.

Vacsora közben megbeszélik az elmúlt évet és a következő évet is. Megígérik, hogy a jövőben sokkal jobb emberré válnak, és amikor az órák éjfélt ütnek, megteszik újévi fogadalmukat. Sokan azt ígérik, hogy abbahagyják a dohányzást, lefogynak, vagy elkezdenek edzeni egy edzőteremben, vagy több pénzt keresnek. Ezeket az ígéreteket rendszerint betartják – legalább néhány hétig.

Az újév idején Svédország nagy része, különösen az északi része, eszméletlen hideg éghajlaton megy keresztül. Ilyen időben az emberek hajlamosak tetőtől talpig beöltözni, és soha nem mulasztják el a lehetőséget, hogy néhány plusz pezsgőt engedjenek le a torkukon. Szeretik, ha az újévi ünnepségük intenzíven termékeny, modern és pompás.

Bulihelyek

Sokan inkább a hideg éjszakai levegőt kedvelik. Azok, akik nem olyan szerencsések, hogy kilátással rendelkező városi lakásban éljenek, hajlamosak éjfélkor felkeresni a nyilvános helyeket, ahonnan rakétákat lőhetnek ki, és bepillanthatnak mások tűzijátékaiba.

Könnyű találni sok olyan szilveszteri partit, amely kevésbé tükrözi a helyi kultúrát, és inkább az átvett kontinentális életmód bizonyítéka. Az újévi ünnepségek is inkább a barátokkal való időtöltésről szólnak, nem pedig a családtagokkal, ami egyébként kifejezetten fenntartott a karácsony előtti időszakban. Az újévi ünnepségek szilveszterkor kezdődnek, és egész éjjel tartanak, hogy újév napján a korai órákban érjenek véget.

Az újév eljövetelével az emberek hangosan ujjonganak. Természetes érzékszerveik, autókürtjük, sípoló tehetségük, templomi harangjuk vagy dobveréseik mind-mind megélik vibráló pillanatukat, amint az óra éjfélkor tizenkettőt fordul!

Nagyon megindító látni, ahogy kint álldogálnak, dideregnek, csattognak a fogaik, és térdig vannak a nagy hóban, csak hogy boldog új évet kívánjanak egymásnak, tűzijáték durranásával és szikrázásával kísérve. Ez a modern Svédország jellegzetessége is! A svédek sok tekintetben kezdték átvenni a szabadtéri kontinentális életmódot, de valahol mindig akadályokba ütköznek, jelen esetben az éghajlat miatt.

A svédek nem bánják, hogy a karácsonyi ünneplés régimódiasan, családi körben történik, de az újévnek manapság pazarnak, hivalkodónak, nemzetközinek és modernnek kell lennie. A városi vásárcsarnokokban és csemegeüzletekben az utolsó pillanatban vásárlók képesek összeverekedni az utolsó homár és az utolsó doboz osztriga miatt.

Év vége

Minden év a stockholmi Skansen élő közvetítésével zárul, ahol megszólalnak a harangok és az újévi verset egy híres svéd ünnepélyesen elszaval. Van valami szép és biztonságos abban, hogy mindenki a nappaliban a tévé előtt zárja az évet!