Öltözködés önállóan – Montessori módszer a mindennapokban – Miniskandi Home

Öltözködés önállóan – Montessori módszer a mindennapokban


Egy korábbi cikkünkben már írtunk a Montessori gyereknevelési módszerről, melynek lényege az önállósága és a saját tapasztalatszerzés. Mostani bejegyzésünkben gyermekünk önálló öltözködését középpontba helyezve járjuk körül ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nevelési módszert.

gyerek ruhatároló szekrény

„Kezdeményezni, azután hagyni, hogy a gyermek szabadon kibontakoztathassa képességeit.” ~ Maria Montessori

Az egész Montessori nevelési módszert összefoglalja a módszer megalkotójától idézett fenti mondat. A gyereknevelés lényege, hogy a központjában maga a gyerek áll és nem a szülő. Nehéz, de gyermekünk fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy ne akarjuk ráerőszakolni a mi saját gondolkodásmódunkat. Hagyjuk, hadd fedezze fel saját maga a világot. Azzal ugyanis, hogy önállóan tanulja és tapasztalja meg az egyes dolgokat, nem csak tudása, de az élethez szükséges minden készsége és képessége is fejlődik.


Az általánosabb bevezetés után most térjünk is rá a cikk fő témájára, az öltözködésre. Sok szülőnek nagy dilemmát okoz eldönteni, mikor is jött el az a pillanat, hogy kisgyermeke már önállóan tudjon öltözni, az időjáráshoz és alkalomhoz megfelelő darabokat választani.


Ha észreveszed, hogy a kis lurkód már totyogós korában szívesen babrálja a cipőjét, vagy húzkodja a zokniját, akkor hagyd, hadd játszadozzon vele. Aztán idővel, ha már olyan ügyes lesz, akkor engedd, hogy saját maga vegye le vagy fel ezeket a kiegészítőket. Persze eleinte még nem megy olyan könnyen és gyorsan a dolog. Ha látod, hogy segítségre szorul, akkor segíts neki öltözködni, de amíg erre nem látod a jeleket, addig hagyd, hadd próbálkozzon ő.

gyerek ruhaállvány fésülködő asztal

Meglásd egy idő után már nem csak a lábbeliket akarja maga cserélgetni, hanem a felöltözést, levetkőzést is egyre önállóbban szeretné megoldani. Ha egyre többször tolja el magától a segítő kezedet öltözködés közben az egy jó jel arra, hogy bizony ő már saját maga szeretné megoldani ezt a feladatot.


Az önálló öltözködésben kifejezetten nagy szerepet játszik, hogy kisgyermeked könnyen eléri-e az összes ruhadarabot. Ha azok az ő szemében óriásinak tűnő szekrényekben vannak tárolva, akkor hamar elmehet a kedve az egésztől.
A Montessori módszer éppen emiatt vallja azt, hogy a gyerekszobát csakis a gyerek méretének megfelelő bútorokkal rendezd be. Szerezz be megfelelő méretű kisszekrényeket, ruhatárolókat, állványokat és fogasokat, ha azt akarod, hogy akarjon és szeressen is saját maga készülődni.

Plusz tippek: Csak a szezonális ruhákat tároljátok az ő szekrényecskéjében, így elkerülendő, hogy például télen rövidnadrágban akarjon kimenni a játszira. Ha a nagy ruhaválogatás közben szétdobálja a holmijait tanítsd meg neki, hogy az éppen nem kellő darabokat szépen rendezze vissza a kis szekrényébe.


Mi a Miniskandi Home-nál hisszük, hogy a Montessori módszerrel önálló, talpraesett és okos gyereket nevelhetünk csemetéinkből. Ennek jegyében webshopunkban is törekszünk a babáknak és óvodáskorú gyermekeknek legmegfelelőbb termékeket árusítani. Válogass gyermekszobába passzoló bútoraink közül és legyen gyerekjáték az öltözködés!