5 tipp, hogy nyugodtan tudd a családdal ünnepelni a Karácsonyt! – Miniskandi Home

5 tipp, hogy nyugodtan tudd a családdal ünnepelni a Karácsonyt!


Már csak pár nap karácsonyig, te is izgatottan várod már? Ha a válaszod erre a nem, vagy „most hagyj ezzel”, akkor valamit rosszul csinálsz!

Az ünnepnek nem a stresszről és idegeskedésről kellene szólnia, hanem hogy együtt a család és minőségi időt tölthetsz velük. Meg persze a finom ételek és a hangulatos dekorációk is fontos elemei, de a lényeg a szeretet és a boldog család!

Hogy idén neked is ebben legyen részed, hoztunk 5 szuper trükköt, amivel nyugodt és kiegyensúlyozott maradhatsz nem csak az ünnepek alatt, de előtte is!

  1. Készíts el előre, amit csak tudsz!

Először is, ne hagyj mindent az utolsó pillanatra! Az olyan ételeket, mint a saláták, a leves, illetve az aprósütemények, nyugodtan megcsinálhatod pár nappal korábban, és akkor szentestén már csak a húst kell odarakni, hogy frissen sülve az asztalra kerüljön.

A mézeskalácsnak, linzernek, mandulamagnak, és pár egyéb süteménynek kifejezetten jót tesz, ha hamarabb elkészül és van pár napja puhulni. Úgy az ízek is jobban összeérnek, és még finomabb lesz!

  1. Nem kell mindent elkészíteni!

A karácsonyra általában mindenki úgy készül, hogy sok és nagy étkezés vár rá, amikor az ember simán felszedhet 2-3 kg-t is pár nap alatt. A sok sütemény, a tömérdek, finomabbnál finomabb és persze kiadós ételek, az alkohol és a cukros üdítők, ez mind-mind az ünnep része. De ennek nem feltétlen kell így lennie!

Készíts csak annyi ételt, amennyi tudod, hogy el is fog fogyni kb. 2 nap alatt, mert a 3. napon már úgyis unni fogjátok. Süteményben sem kell minden hagyományos és finom darabot megcsinálni, illetve nyugodtan késztheted őket diétásabb verzióban: kevesebb cukor, fehérliszt helyett barna- vagy zabpehelyliszt, és kókuszzsírral kiválthatod a margarint (persze ezeket csak már kipróbált recept alapján érdemes elkészíteni).

  1. Gondolkodj előre!

Ha unod, hogy az ajándékokat az utolsó héten tudod beszerezni, a lakást is csak szenteste napján van időd feldíszíteni, és olyankor kell sütni-főzni is, akkor idén szervezd át a menetrended, hogy ne egy napra maradjon minden!

A házat díszítsd fel mondjuk egy héttel hamarabb, amiben a gyerekek is segíthetnek, így nem egyedül rád szakad az egész feladat. Az ajándékokat már december 1-től kezdve, de ha van ötleted, akkor hamarabb is elkezdheted beszerezni, és ahogy van egy lyukas órád, vagy mikor nincs otthon senki, nyugodtan csomagold is be őket előre!

  1. Vond be a családot a teendőkbe!

A karácsonyfa feldíszítése, a mézeskalácsok és egyéb sütemények elkészítése, a lakás kivilágítása… ez mind olyan feladat, amit akár családi programként is csinálhattok!

A gyereke segíthetnek a sütésben, vágják ki a formákat és később fel is díszíthetik a mézeskalácsokat, a párod fel tudja tenni az égőket mind a házra, mind a fára, ami a közös díszítés utáni utolsó feladat. Vagy pont hogy a legelső. 😉

Így rád sem hárul annyi tennivaló, és együtt nevethettek és beszélgethettek a készülődés alatt, ami már megadja az alap hangulatot, és már az előtte lévő időszak is sokkal vidámabb hangulatban fog telni!

  1. Hagyd annyiban, és ne stresszelj miatta!

Ha valami nem készülne el időben, vagy nem úgy alakul, ahogy eltervezted, akkor engedd el!

Tudjuk, hogy könnyű mondani, de hidd el, senki nem azzal fog törődni, hogy például:

  • a bejgli megrepedt, mikor isteni íze van,
  • hogy az ajándék csomagolása nem a legszebb, mikor pont azt kapta az illető, amire vágyott,
  • vagy hogy a 20. sütemény hiányzik az asztalról, mikor amúgy se bír már senki enni belőle a kiadós ebéd után!

Ezek mind olyan dolgok, amikre te is csak legyintesz, ha ezt tapasztalod másnál, és nem érdekelnek a körülmények, mert nem ez a lényeg!

Hanem hogy boldogan és egészségesen együtt vagytok, jókat beszélgettek a finom vacsora mellett, és gondoltatok valami aprósággal a másikra ezekben az időkben is. Szántatok elég figyelmet egymásra, és a sűrű és elfoglalt hétköznapokban kerítettetek rá időt, hogy vegyetek valamit a szeretteiteknek, amiből tudják, hogy fontosak vagytok nekik.

Ez a lényege a Karácsonynak!

Kellemes ünnepeket és sok boldogságot kívánunk mindenkinek! Legyetek a családotokkal és töltsetek sok minőségi időt együtt!