Kíváncsi vagy a skandináv gyereknevelésre? Íme néhány érdekesség róla! – Miniskandi Home

Kíváncsi vagy a skandináv gyereknevelésre? Íme néhány érdekesség róla!


A mai cikkben hoztunk némi útmutatót, mit, hogyan kell csinálnod, ha skandináv módon szeretnéd felnevelni gyermeked.

De először is…

Mi az a skandináv nevelés?

A skandináv nevelés egy olyan szülői filozófia és kutatásokon alapuló módszer, amely arra az elgondolásra épül, hogy a gyermekeinkkel való kapcsolatunk a legfontosabb. Ez a szabad játékkal és a szabadban eltöltött idővel kombinálva az egészségesebb, kitartóbb nevelés, és a magabiztos gyerekek kulcsa.

Az északi országokban (Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország és Izland) hasonló módon nevelik gyermekeiket.

Empatikusan, őszintén és tiszteletteljesen állnak hozzá a szülőséghez és a neveléshez. Ez azt jelenti, azt szeretnék, hogy a gyerekek hallgassanak szüleikre, és nem azért, mert félnek tőlük vagy a következményektől, hanem azért, mert tisztelik őket, és tudják, hogy csak a legjobbat akarják nekik.

A skandináv nevelés azt az elképzelést erősíti, hogy a gyerekek alapvetően jók, és mindig van oka a helytelen viselkedésüknek (éhség, fáradtság, unatkozás stb.). Szülőként arra törekszünk, hogy kialakuljon egy természetes tekintély irányunkba, hogy azokká váljunk, akiket a gyerekek tisztelnek, és mellettünk biztonságban érzik magukat.


Miben más a skandináv gyereknevelés?

A skandináv országok folyamatosan előkelő helyet foglalnak el a világ legboldogabb országai között. Noha egy ország boldogságának mérése sok tényezőtől függ, érdemes közelebbről is megvizsgálni a családi életüket.

Szóval, miben különbözik a skandináv szülői nevelés más országokétól? Vannak bizonyos különbségek, de általában a skandinávok nyugodtabb nevelési stílust képviselnek.

Íme néhány a legfontosabb különbségek közül:

  • Több idő a szabadban
  • Nincs üres dicséret
  • Empátia a gyermek érzései iránt
  • Sok ingyenes játék
  • Folyamatos erőszakmentességre való törekvés
  • Rendszeres, nyílt kommunikáció

Egy példa a skandináv nevelésre

A skandináv szülői nevelés minden aspektusa nagyon jól hangzik, de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Íme egy példa a mindennapi életből:

A 3 éves kisgyerek nem akar felöltözni. Reggel van, tudja, hogy minden nap ez a rutin, ma valamiért mégsem együttműködő.

Ahelyett, hogy azt mondanánk neki, hogy „Csináld most!”, „Gyerünk!” vagy „Ez az utolsó esélyed!”, inkább nyugodtan ülj le mellé, karold át, és mondd azt: „Segítek, oké?”. Hagyd, hogy megnyugodjon, és érezze, hogy egy oldalon álltok.

Ne szállj vele vitába, inkább alakítsd át pozitív interakcióvá a helyzetet.

Mindig van oka annak, ha a gyerekek rosszul viselkednek. Lehet, hogy fáradtak, unatkoznak vagy éhesek, de még túl fiatalok ahhoz, hogy tudják, hogyan reagáljanak erre. A skandináv nevelésben segítünk nekik megérteni, cserébe pedig kevesebb dührohamot tapasztalhatsz.


Skandináv szülői nevelés és fegyelem

Első pillantásra a skandináv nevelés olyan szülői nevelésnek tűnhet, amely rossz viselkedés esetén nem jár következményekkel. Viszont ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a skandináv nevelés nem azt jelenti, hogy „szeretlek”-kel válaszolsz, amikor a 2 éves gyermeked megüt.

A skandináv nevelés leghatékonyabb fegyelmezési stratégiája az, ha szoros kapcsolatot ápolsz a gyermekeddel. Azok a gyerekek, akik úgy érzik, hogy közel állnak a szüleikhez, szeretnének a kedvükben járni.

Ezért irányítjuk, tájékoztatjuk őket, és megtanítjuk gyermekeinknek a helyes viselkedést, és büntetés helyett logikus következményeket alkalmazunk. Például, ha a gyermek nem hajlandó felvenni a játékait, csak vedd el és mondd meg a gyereknek, hogy visszakapja, ha betartja a szabályokat.

Ez logikus következmény ahelyett, mintha azzal fenyegetnéd, hogy nem mehet el a játékos délutáni foglalkozásokra vagy a játszótérre.


6 lépés, hogy skandináv módszer szerint neveld a gyermekeidet

A The Danish Way Of Parenting írói nagyon jól elmagyarázzák, hogy a dánok hogyan nevelnek boldog, magabiztos és sikeres gyerekeket évről évre.

A dán szülői nevelés hat alapvető elvét alkották meg a könnyen megjegyezhető „Parent” (ami szülő-t jelent) mozaikszó köré.

  • Play (játék): A játék elengedhetetlen a fejlődéshez és a jó közérzethez.
  • Authenticity (hitelesség): A hitelesség elősegíti a bizalmat és az önbecsülés belső iránytűjét.
  • Refraiming (újrakezdés): Az újrakezdés segít a gyerekeknek megbirkózni a kudarcokkal, és a jó oldalát nézik a dolgoknak.
  • Emphaty (empátia): Az empátia segít a gyerekeknek megérteni és megosztani mások érzéseit.
  • No ultimatums (nincsenek ultimátumok): Az ultimátumok hiánya nem jelent hatalmi harcot vagy fenyegetést. Mutass tiszteletet, hogy kiérdemeld.
  • Togetherness (összetartozás): A mindennapokban és az ünnepekkor is előnyben részesítjük a minőségi családi időt. Ez lehet közös főzés, játék, filmnézés, vagy kirándulás.

Mik a skandináv szülői nevelés előnyei?

Skandinávia más oldalról közelíti meg a gyermeknevelést, mint más országok. Általánosságban elmondható, hogy a skandináv nevelés nagyobb szabadságot és önálló játékot biztosít.

Komolyan veszik a gyerekeket, beleszólást kapnak a dolgokba, ami felkészíti őket arra, hogy elmondják véleményüket. A tanulmányok azt mutatják, hogy ez a megközelítés végső soron boldog és empatikus gyermekeket eredményez.

Íme, a skandináv nevelés néhány előnye:

  • Rugalmasság és magabiztosság

Az északi gyerekeket megtanítják úgy látni a világot, ahogy az valójában van. Beszélgetnek a jóról és a rosszról, ami megtanítja éreztetni a gyerekekkel a különbséget közöttük. Ez erősíti az önbecsülésüket, és felkészíti őket a jövőbeli küzdelmekre.


  • Erős immunrendszer

Ha hagyod, hogy beássák magukat a koszba, egészséges baktériumoknak teszed ki őket, amelyek segíthetnek az erős immunrendszer kialakításában, és csökkentik az asztma és az allergiák kockázatát.


  • A levegőn/szabadban töltött idő

A friss levegő és a fizikai erőnlét egészségügyi előnyei mellett a szabadtéri idő hatékony módja annak, hogy a gyerekek megismerjék a természetben betöltött szerepüket, és hogy figyeljenek az őket körülvevő világra. 

  • Önbecsülés és boldogság

A gyerekek szüleiktől tanulják meg látni a világot. Összpontosítsunk a negatív élmények pozitívumaira. Például, ha egy gyerek nem tud tetőt építeni a Lego-házára, akkor ehhez úgy tudunk pozitívan hozzáállni, hogy azt mondjuk: „Csak még nem tanultad meg.”, és „A ház, amit építettél, gyönyörű, és látom, hogy sok erőfeszítést tettél érte.”.

Így megtanulják, hogy a hibákat vagy hiányosságokat tanulási lehetőségnek tekintsék, ahelyett, hogy szégyelljék magukat miattuk. Ez pedig végső soron önbecsülést ad a gyermeknek, és boldoggá teszi.

  • Hatékonyabb kommunikáció

Gyermeked nagyobb valószínűséggel hallgat rád, ha úgy érzi, hogy kapcsolatban áll veled. Ez a baj a büntetésekkel. Csökkenti a kapcsolatot, ezáltal kevésbé valószínű, hogy legközelebb gyermeked megteszi majd, amit kérsz tőle. Az együttműködéshez összeköttetést kell építened gyermekeddel, és ha ez megvan, akkor a kapcsolatotok erős és virágzó lesz.

  • Erősebb kapcsolat a gyermekeddel

A skandináv szülői nevelés elősegíti a szülő-gyerek kapcsolatok erősödését. Nagy a bizalom a gyerekek és a szülők között, és a bizalom azért van, mert a szülők pozitív interakciókkal reagálnak (nyugodt hangnem, tisztelet, őszinteség, pozitivitás).

  • Kevesebb negatív viselkedés

Az északi gyerekek is olyanok, mint a többi gyerek – nekik is vannak összeomlásaik, és szoktak helytelenül viselkedni. A különbség annyi, hogy ahelyett, hogy a negatív viselkedésre összpontosítanának, az északi szülők pozitív alternatívákat kínálnak a nem kívánt cselekedetekre. Ezáltal kevesebb összeomlást tapasztalhatunk, és soha ne bocsátkozzunk hatalmi harcba a házunkban.

  • A szabadság felelősséget szül

Az egyik fő dolog, ami az északi szülői nevelést jellemzi: a szabadság. Például a gyerekek kiskoruktól kezdve felmászhatnak a magas fákra, vagy segíthetnek a konyhában zöldségek szeletelésével vagy darabolásával. 

Ez segít nekik megtanulni, hogyan érezzék saját határaikat, hogyan ítéljék meg a kockázatot, hogyan hozzanak józan döntéseket, és hogyan legyenek felelősek. Ezzel megtanulják, mikor meleg a kályha, és hogyan tudják megtartani az egyensúlyt a fa ágain. A kutatások azt mutatják, hogy ez arra készteti a gyerekeket, hogy vigyázzanak magukra.

  • A baba tovább alszik

Egy finnországi tanulmány kimutatta, hogy azok a babák, akik a hideg téli levegőn szunyókálnak, tovább alszanak, mint azok, akik bent alszanak.


Ismerkedés a skandináv szülői tevékenységgel

A gyerekek skandináv módon történő nevelésének nyilvánvalóan megvannak a korlátai Skandinávián kívül. Nem magolhatod be a teljes skandináv szülői kultúrát, valamint nagy valószínűséggel ellenállásba is fogsz ütközni a családod, a barátok és az iskolai személyzet által, akik különböző értékeken nőttek fel.

Mindazonáltal megpróbálhatsz belevinni néhány tippet az életedbe:

  • Kapcsold ki a tévét és az iPad-et, és hagyd, hogy a gyerekek szabadon játsszanak – lehetőleg a szabadban vagy valami kreatív dologgal, mert ez fejleszti leginkább a gyerekek agyát.
  • Ne feledd, hogy a gyerekek természetüknél fogva jók, és az a dolguk, hogy feszegessék a határokat és teszteljék a szabályokat – így fejlődnek és tanulnak.
  • Légy őszinte a gyerekeiddel! Ne vidd túlzásba a dicséretet. Így tanulják meg a legjobban megkülönböztetni a jót a rossztól.
  • Beszélj gyermekeddel arról, hogy mások mit éreznek (például: „Szerinted mit érzett Tamás, amikor Kata nem akart vele játszani?”).
  • Ügyelj saját negativitásodra! Figyelj arra, hogyan jellemzed gyermeked (a „lusta” vagy a „szemtelen” nem jó jelző). Inkább vond el a figyelmét, ahelyett, hogy leszidnád – ha nem hagyja abba a kérdezést valamiről, finoman változtasd meg a fókuszt, hogy eltereld a figyelmét.
  • Érezd jól magad gyermekeddel! Tanítsd meg gyermekednek, hogy a család összetartozik, így vagytok egy csapat.
  • Töltsétek együtt az időt, még ha csak 15 percet is! A minőség a fontos, nem a mennyiség.