Nyári alvás: A legjobb alvási tippek kis utazóknak – Miniskandi Home

Nyári alvás: A legjobb alvási tippek kis utazóknak


Azt tervezed, hogy belevágsz, és elmentek egy gyönyörű helyre gyermekeiddel a nyári szezonban? Viszont aggódsz amiatt, hogy a hőség vagy a rutin változása milyen hatással lehet a kis álmodozóid alvására?

Nem kell félned!

Jenna Wilson alvásszakértő megosztja a legfontosabb alvási tippjeit, mit kell tenned, amikor kicsikkel utazol külföldre, hogy emlékezetes legyen a nyaralás!



1. Utazás előtti előkészületek

Könnyű repülőútra számíthatsz, ha a jegyeket a szunyókálás/lefekvés körüli időre sikerül lefoglalnod, így a kicsik remélhetőleg végigalusszák majd a repülőutat!
Vagy ha ez nem lehetséges, akkor tervezd a repülőtérre való kijutást a szunyókálás idejére, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egy kicsit korábban kell megérkezni, mint általában.
Legyen készenlétben sok harapnivaló – arra az esetre, ha a bejelentkezési sorok hosszúak lennének, és ahol csak lehetséges, próbálj meg még otthon online bejelentkezni.

2. A repülés alatt

Legyen minden előkészítve a repüléshez, lehetőleg könnyen elérhető helyeken.
Néhány dolog, amire figyelj: hálóruha, gyermeked szokásos takarója (plusz egy tartalék arra az esetre, ha a másik elveszne utazás/üdülés közben), harapnivalók/étel/tej, játékok a kicsiknek életkoruknak megfelelően (matricák, könyvek, mágnesek, színezők, letöltött programok stb.), és valami, amit tudnak szopogatni vagy iszogatni leszállásnál és felszállásnál.

3. A nyaralás alatt napközben
Lehetőleg ne tervezd túl a napjaidat – ez fáradt és érzelmes gyerekhez/gyerekekhez vezethet, ami senki számára sem szórakoztató.

Az út közbeni alvás teljesen rendben van. Próbáljon meg gyermeked minél többet aludni a kiságyban, ahol csak lehetséges. A babakocsi vagy a babakocsi feletti napernyő használata hasznos lehet a nappali szunyókáláshoz. Segít távol tartani a hőt, és biztosítja, hogy akörnyezet kevésbé legyen izgató a kicsi számára.

Ha hosszú távra repülsz, és aggódsz a jet lag miatt, akkor érkezés után a lehető leghamarabb menj ki a nappali fényre, mivel ez a legjobb módja belső óráink szabályozásának.

4. Nyaralás alatt alvásidőben
Próbáld meg a kicsik alvási környezetét olyanná alakítani, mint amilyen otthon is. Például ne felejtsd el bepakolni a fehér zajos gépet, egy hordozható sötétítő redőnyt, és minden szokásosat: paplant, puha játék, takaró stb.

Ha még mindig küszködik az új környezetében, akkor pontosan azt csináld, amit otthon is csinálnál, és adj egy kis plusz vigaszt neki, amikor szükséges, és ne aggódj, hamarosan megszokja az új környezetét.

Ha otthon nem alszol a gyermekeddel, és nem is tervezed, akkor ez a nyaralás alatt se változzon. Még ha csak néhány éjszakáról van is szó, ha a kicsi úgy dönt, hogy ez az új kedvenc „helye”, akkor könnyen előfordulhat, hogy hazaérve is ezt fogja követelni. A legtöbb szállodában van egy kiságy, amelyet használhatsz, ezért feltétlenül jelezd előre az erre való igényed, vagy vidd magaddal a sajátod, ha szükséges.

Ha otthon külön szobában alszotok, és ez a nyaralás során nem lehetséges, próbálj meg egy elválasztóval vagy függönnyel némi teret teremteni közte és magad között, hogy ha felébredne, ne legyen túl izgatott attól, hogy lát téged!

Ha a gyerekek egy szobán osztoznak, ne feledd, hogy az első pár éjszakán előfordulhat néhány extra trükk, hiszen mindez új és izgalmas számukra. Te viszont maradj következetes, és gondolj ki valami jutalmat a lefekvés előtti jó viselkedésért. Így rövid időn belül lenyugodnak majd!

Ne idegesítsd fel magad, ha a szabályok egy kicsit lazábbak, és a szokásosnál tovább maradnak fenn – elvégre ők is nyaralnak!


5. Újra otthon…

Ha a „szabályok” egy részén lazítottál a nyaralás alatt, hazatérve rögtön térj vissza a szokásos alvási rutinhoz, és maradj következetes néhány napig, hogy a kicsik tudják, hogy otthon semmi sem változott.
A legjobb tanács természetesen az, hogy élvezd a nyaralást! Teremts családi emlékeket, és ami a legfontosabb, pihenj! Megérdemled.

A gyereknevelés kiváltság, de egyáltalán nem habos torta!