Hagyományos Skandináv nevek és a jelentésük – Miniskandi Home

Hagyományos Skandináv nevek és a jelentésük


Szeretnél többet megtudni a hagyományos skandináv nevekről és a jelentésükről? Vagy talán egyedi nevet keresel kisbabádnak? Akkor ez a cikk neked szól! Itt találsz egy listát azokról a lány- és fiúnevekről, amelyek kiállták az idő próbáját, és még ma is megfelelőnek érzik a használatát.

Böngéssz a skandináv nevek között, és észre fogod venni, hogy sok közülük a skandináv mitológiából és a viking korszakból származik. A hagyományos nevek mostanra ismét divatossá válnak az északi régióban és azon túl is, így remélem, ezek inspirálhatnak majd.

Tehát vessünk egy pillantást a hagyományos skandináv nevekre és a jelentésükre

LÁNY NEVEK:

ASTRID: Ez a régi skandináv név azt jelenti, hogy „isteni szép”. Az Astrid az óskandináv Ástríðr szóból származik, amely két szóból áll; áss, ami ’Istent’ jelent, és fríðr, ami ’szép’.

ASLAUG: Az Aslaug norvég női név. Az óskandináv áss előtagból származik, amely megegyezik a fenti névvel, jelentése 'Isten' és a laug jelentése 'jegyes asszony'. Tehát mondhatja azt, hogy „istennek eljegyzett nő” vagy „Istennek odaadó nő”.

EMBLA: A skandináv mitológiában az Embla a Biblia Évának megfelelője – az első két ember egyike (a férjét Ask-nak hívták.) A jelentése bizonytalan, de származhat a szilfa szóból, amely egy olyan fa, amelynek széles levelei vannak, és télen veszít.

FREJA: Ennek a svéd eredetű, népszerű skandináv névnek jelentése „hölgy” vagy „nemes asszony”. A skandináv mitológiából jól ismert Freja istennő gyönyörű, kék szemű nő volt és Freyr nővére, aki arany sörtéjű vaddisznón lovagolt. A szerelem, a szépség és a termékenység istenségeként jelképezték.

SAGA: Eredetileg Svédországból ez a rövid és édes név jelentése „tündérmese” vagy „történet”. A Saga név a skandináv mitológiából származik, ahol a költészet, a történetmesélés és a történelem istennőjének neve. A név jelentése: „ő, aki mindent lát”.

SIGRID: Ez a skandináv név az óskandináv Sigríðr szóból származik, és a sigr „győzelem” és a fríðr „szép” elemekből áll. Tehát azt mondanák, hogy „tisztességes győzelmet” vagy „szép győzelmet” jelent.

SOLVEIG: Régi skandináv eredetű név, leggyakrabban Dániában, Norvégiában, Svédországban és Izlandon. A só (nap) és a veig (erő/erő) elemekből származik. A Solveig jelentése „erős ház” vagy „a nap útja”.

INGRID: Népszerű óskandináv eredetű név, jelentése „szép istennő”. Ingtől származik, aki a béke és a termékenység skandináv istene volt, a fríðr-rel kombinálva, ami azt jelenti, hogy „szép”. A név Skandináviában elterjedt, Norvégiában a leggyakoribb.

LIV: A skandináv név az óskandináv hlíf szóból származik, ami ’menedéket’ vagy ’védelmet’ jelent. A modern skandináv nyelvben a „liv” szó „életet” jelent.

LYKKE: Ez egy dán szó, amelyet már hallottál, és azt jelenti, hogy „boldogság” és „jó szerencse”. Népszerű név, pozitív konnotációval a skandináv nyelvben.

ÅSE: Az óskandináv Ása szóból, jelentése ’Isten’. Norvég név, amely rokon a svéd Åsa névvel. Szintén az ås szóból származik, amely egy „gerinc” (hegyek vagy dombok láncolata).

FIÚ NEVEK:

AKSEL: Az Aksel név norvég eredetű név, amelyet túlnyomórészt Skandináviában használnak. Azt jelenti, hogy „a béke atyja”, és néha Axelnek is írják.

ARNE: Az Arne elterjedt név Skandináviában. Az óskandináv Árni névből származik, amely az óskandináv Ǫrn szóból származik, amely sast jelent.

BJORN: Ez a név egy erős állathoz kapcsolódik – a Bjorn név svéd eredetű, jelentése „medve”, és népszerűsége miatt az egyik legismertebb skandináv névnek tartják. Az óskandináv eredetű név Björn és Bjørn is írható.

EINAR: Az Einar egy másik erős név, jelentése „egy harcos”, „egyedül harcoló” vagy „csatavezető”, ami az óskandináv Einarr névből származik. A név elemei: ein ’egy, egyedül’ és arr ’harcos’. Összefügg az einherjar fogalmával; a harcosok, akik a csatában haltak meg és felmentek Valhallába a skandináv mitológiában.

ERIK: Az Erik név skandináv eredetű, rövid, de erőteljes név. Ez egy óskandináv név, amely a skandináv Eirikr szóból származik, ami azt jelenti, hogy „örök uralkodó” vagy „mindig hatalmas”. Valójában Erik több skandináv király neve volt évszázadokkal ezelőtt.

HARALD: Az óskandináv Haraldr névből származik. A Harald jelentése „a hadsereg vezetője”, beleértve az arr (hadsereg) és valdr (hatalom / uralkodó / vezető) szót.

IVAR: Az óskandináv eredetű Ívarr két elemből áll: ýr (tiszafa, íj) és hariar (harcos). Ez a név jelentése „íjász” vagy „íjharcos”. A név másik változata az Iver.

LEIF: A Leif az óskandináv Leifr névből származik, jelentése „örökös” vagy „leszármazott”. Bár az összes skandináv országban elterjedt, a névnek különböző változatai találhatók; Leiv (Norvégia), Lejf (Dánia), Leifur, Izland és Leivur (Farao-szigetek).