Gyerekszoba ötletek, 5 tipp az álomgyerekszobához! – Miniskandi Home

Gyerekszoba ötletek, 5 tipp az álomgyerekszobához!


Milyen legyen a gyerekszoba?

Pontosan két évvel ezelőtt kezdett el megfogalmazódni bennem a kérdés, hogy a pocakomban növekvő kisfiamnak hogyan alakítsuk ki a szobáját. Mi az amire szüksége lehet, hogy hosszútávon se kelljen rengetegszer átalakítani, kicserélni mindent. Sok keresgélés után, felvértezve rengeteg inspirációval, szeretném megosztani veletek is, hogy hogyan érdemes nekiindulni. Ami nekem fontos volt hogy a montessori elvek alapján legyen kialakítva a gyerekszoba, azaz legyen nyugodt, letisztult, de játékra ösztönző. 
Amire fókuszálni kell:

  • Gyerekszoba bútor: kisméretű bútorok (asztal, szék,vagy gyerek pad), a fogas, képek és polcok alacsonyan elhelyezve. Magas, kétajtós szekrény helyett fiókós komód, nyitott polcos szekrény, ahova később saját maga tudja elrakni ruháit, játékait. Bátran keverjük a különböző stílusokat, akár egy régi gyerek széket egy ikeás stuva asztalhoz, régi ládát is használhatunk kincsesládának, amibe majd játékokat tárolhatunk, vagy egy régi perzsa szőnyeget. 
  • Bútorok minimalizása: Kezdetben kiságy, szoptató fotel, pelenkázó (ebből érdemes egy átalakítható komód, hogy később is lehessen használni és így egészen ovis korig megvan oldva a ruhatárolás), ha egy szobában alszotok akkor egy kis kihúzható kanapé. Később kisasztal, kisszék, nyitott polcos szekrény, kis fali fogas, sok-sok polc :) 
  • Falak:  világos és pasztell színek akár egy-egy falrészre, kettéosztva a falat egy felező vonal mentén, geometrikus és természetes formák (növények, hegyek, erdei állatok...), mindez egy-egy falrészre, festve, tapétaként vagy falmatricaként. Vagy legyünk kretaívak és fessünk az egyik falra vagy egy alakzatba krétafestékkel rajztáblát. A rikító színeket és mindenféle mesefigurás falmatricát inkább hanyagoljuk, egyrészt ezeket hamar kinövi a gyerek, másrészt a játékok és textilek elég színt adnak a szobának. A harmonikus nyugodt légkör megteremtéséhez probáljunk egyensúlyt tartani.

gyerekszoba ötletekjátszósarokskandináv gyerekszoba

  • Szőnyeg: Válassz geometrikus, egyszínű, juta, vagy kilim szőnyeget, a lényeg hogy ne kimondottan gyereknek való szőnyeg legyen, ezt sem kell majd kicserélni ha már kinőné és túl gyerekes lenne számára, amíg még nagyon kicsi addig biztos hogy leterítesz neki egy kis játszőszőnyeget, ami mosható, mintás és figyelemfelkeltő.
  • Rendszerezés, rendszerezés, rendszerezés! Lehet akár textil, akár fonott vagy fa tároló, a lényeg hogy a sok játékot, kiegészítőket és napi szintű használati tárgyakat (pelenka,popsitörlő,vitaminok...) elrejtsük valamibe, így könnyebben tartunk rendet mi is és a gyerekek is. Miután mindent kiszórtak (mert ki fognak) visszadobálunk mindent a kis tárolóba, és egy rendezett gyerekszoba látványa fogad minket.