Vessünk véget az állandó félelemnek, és előzzük meg a kullancscsípések – Miniskandi Home

Vessünk véget az állandó félelemnek, és előzzük meg a kullancscsípéseket!


A tavasz, a nyár és az ősz a főszezon ezeknek a bosszantó kis lényeknek, és ahol élünk, mindenhol ott vannak, csak arra várnak, hogy elkaphassanak bennünket az ösvényen egy túra vagy kirándulás alkalmával, vagy belopódzhassanak otthonunkba kedvenceinkkel.
A rossz hír az, hogy a kullancsok számos olyan betegséget hordozhatnak, mint a Lyme, a Rocky Mountain foltos láz, valamint Európa és Ázsia egyes részein a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (TBE), amelyek súlyos egészségkárosító hatásokat okozhatnak az emberekben. A kullancsok elterjedési területe a globális klímaváltozás miatt bővül, mivel melegebb hőmérsékleten is jól érzik magukat.
A jó hír az, hogy általában hajlamosak vagyunk túlbecsülni a kullancsok által okozott megbetegedések kockázatát, mivel a csípéseknek csak egy töredéke okoz betegséget. Tehát, mielőtt hagynád, hogy a félelem hatalmába kerítsen, és emiatt lemondanád a kirándulásokat, előbb tájékozódj a kockázatokról, valamint arról, hogyan lehet megelőzni a kullancsokat és a kullancscsípéseket.

Veszélyben vagy?

A Lyme-kór elkapásának kockázata - amely a kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség Észak-Amerikában és Európában-, alapvetően három tényezőtől függ: a kullancs fajától, a tartózkodási helyedtől és a kullancs táplálkozásának időtartamától.
Az Egyesült Államokban például a Lyme-kórt csak feketelábú kullancsok, más néven szarvas kullancsok terjesztik. Még ha meg is csíp ott egy szarvas kullancs, a fertőzés kockázata alacsony, mivel az esetek 95 százalékában ebben a 14 államban fordul elő: Connecticut, Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New
York, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont.
A kockázat még tovább csökken, ha azonnal eltávolítod a kullancsot, mivel a becslések szerint 36-48 órát vesz igénybe a Lyme-kórt okozó baktérium átterjedése. Ezek a szabályok nem feltétlenül vonatkoznak a szokatlanabb kullancsok által terjesztett betegségekre, például a Rocky Mountain Spotted Feverre, ami még fontosabbá teszi annak ismeretét, hogyan lehet megelőzni a kullancsok megtapadását.

 

6 tipp a kullancsok befúródásának megelőzésére

1.Öltözz helyesen!

A hosszú ujjú, világos színű ruhák megkönnyítik a kullancsok észlelését, mielőtt még rádtapadnának. Bújtasd be nadrágot a zokniba az extra védelem érdekében, mivel a kullancsok általában a test aljától felfelé mozognak. (A közhiedelemmel ellentétben nem ugranak le a fákról.)

2. Ismerd meg az élőhelyüket!

A kullancsok kedvelik a magas füvet, és gyakran a fűszálak tetején lapulnak, arra várva, hogy egy potenciális gazdaállat elsétáljon… Ezért maradj mindig az ösvényen, és kerüld a réteket és más füves területeket, hogy minimalizáld ezeknek az alattomos stopposok felszedésének a kockázatát. Ennek ellenére a kullancsok a cserjékben, a fakupacokban, a kőfalakban, a levélkupacokban
és a lehullott ágakban is jól érzik magukat. Élőhelyük teljes elkerülése nehéz feladat lehet, de minél többet tanulmányozod hollétüket, annál jobban fogod tudni, mikor kell fokozottan ébernek lennie.

 3.Tartsd rendben a pázsitot!

A Lyme-kóros esetek 75 százalékban az emberek saját kertjében történt kullancscsípés okozza. A gyakori kaszálással, a kefe rendszeres tisztításával, valamint a facölöpök és egyéb törmelék távol tartásával a teraszoktól és a játszóterektől kevésbé vendégszeretővé tehetedkerted a kullancsok számára.
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) azt is javasolja, hogy hozz létre egy 3 méter széles faforgácsból vagy kavicsból álló akadályt a teraszok és az erdők között, hogy megnehezítsd a kullancsok bejutását és elterjedését.


4.Fontold meg a riasztószerek használatát!

A riasztószer segíthet távol tartani a kullancsokat és más rovarokat, de ne hagyatkozz kizárólag a rovarpermetre, mert előfordulhat, hogy nem 100 százalékos. A riasztószerek készülhetnek szintetikus vegyi anyagokból vagy növényi alapú anyagokból, és sokféleformában létezhetnek. Bölcsen válassz riasztót, mert némelyikük erős vegyszereket tartalmaz!

5. Kezeld hővel a ruhákat!

Ha hazaérsz, vetkőzz le, és tedd a ruhákat egyenesen a szárítógépbe, és melegítsd őket magas hőfokon legalább hat percig. Ki is moshatod őket, de a víznek forrónak kell lennie (54°C felett), hogy elpusztítsák a kullancsokat. A tanulmányok azt mutatták, hogy hazaérés után két órán belüli zuhanyozás segíthet megszabadulni a kullancsoktól, és ezzel csökkented a Lyme-kór kialakulásának kockázatát.

6. Végezz kullancsellenőrzést!

Véleményem szerint ez a legfontosabb lépés a kullancscsípés okozta fertőzés
megelőzésében! Ha kullancsokkal fertőzött területen jártál, építsd be a rutinodba, hogy hazaérve teljes testellenőrzést végezz, és tanítsd meg a gyermekeidet is a kullancsok azonosítására és önmaguk ellenőrzésére.
A kullancsok különösen vonzódnak a test sötét, nedves, lágyabb területeihez, mint például:

  • Hónalj
  • A fülben és környékén
  • Köldökben és környékén
  • Térd hátsó részén
  • A hajadban
  • A lábaid között
  • A derék körül


Kullancsriasztó szerek használata

A hagyományos tanácsok eredményessége a kullancsok és kullancscsípések megelőzésére vonatkozóan általában semmi az olyan vegyszereket tartalmazó spray-kkel szemben, mint a DEET, a Permetrin és a Picaridin.
Noha a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) mindegyiket biztonságosnak ítéli a használatra, olyan szempontból problémásak lehetnek a kórokozó spray-k használatát, hogy nem teljesen ismertek az erős vegyszerek bőrre történő felvitelének hosszú távú hatásai.
Emiatt igyekezz ragaszkodni a legbiztonságosabb és legkíméletesebb alternatívákhoz, és csak akkor használj rovarspray-t, ha olyan területen vagy, ahol magas a kullancsok által terjesztett betegségek kockázata.

Hogyan kell eltávolítani a kullancsokat?

Ha az óvintézkedések ellenére kullancscsípéssel érkezel haza, azonnal távolítsd el, hagyományos csipesz vagy speciális kullancseltávolító eszköz segítségével. Miután eltávolítottad a kullancsot, a szakértők azt javasolják, hogy tedd egy zárható műanyag zacskóban a fagyasztóba, különösen, ha olyan területen tartózkodtál, ahol magas a kullancsok által terjesztett betegségek aránya. A kullancs megőrzése segít az egészségügyi szolgáltatónak abban, hogy helyes diagnózist állítson fel arra az esetre, ha megbetegednél.