Babafürdetés lépésről lépésre – Miniskandi Home

Babafürdetés lépésről lépésre


A babák fürdetése higiéniájuknak ugyan olyan fontos része, mint nekünk, sőt, még fontosabb. Picibabaként könnyebben elkaphatnak bármilyen (bőr)betegséget, ha nincsen megfelelően tisztán tartva. Viszont a fürdés nem kell, hogy rossz dolog legyen, egy játékos és mókás rutint is varázsolhatunk belől, amit kisbabánk várni fog!
A csecsemő vízbe eresztése az első néhány alkalommal idegtépő lehet, de ha megfogadod tanácsainkat, akkor a fürdőzés biztonságos és szórakoztató is lehet!

1. Készíts a kád mellé mindent, amire szükséged lehet

Ha elkezdődik a fürdőzés, akkor nem lesz esélyed kiszaladni a törölközőért, a tusfürdőért, a kedvenc játékáért vagy bármi egyébért. Onnantól kezdve nem hagyhatod egyedül a vízben! Két mégis muszáj kimenned, 3 lehetőséged van:
  • vagy viszed magaddal a gyereket - remélve hogy nem lesz tiszta víz a lakás és nem fázik meg -,
  • vagy odahívod a párod, hogy ő figyeljen rá addig, amíg kimész,
  • vagy odakészítesz a kád mellé mindent, amire szükséged lehet a fürdetés ideje alatt.

2. A fürdéshez használj kádat, mosdót, vagy fürdőkádat

Igazából bármiben megfürdetheted, amiben kényelmesen elfér. 5-6 dl víz elegendő lesz hozzá, viszont a csecsemők sokat mozgolódnak, ezért tegyél egy törölközőt a kád alá, ami megakadályozza a csúszásveszélyt. És már kezdhetitek is a szórakozást!


3. Bizonyosodj meg a víz megfelelő hőmérsékletéről


Figyelj oda rá, hogy a víz ne legyen se túl forró, se túl hideg. Az ideális hőmérséklet 32 fok. Úgy teszteld a víz hőmérsékletét, ahogy a tejet vagy a tápszert is szoktad.


4. Gondoskodj róla, hogy meleg legyen a szoba, ahol fürdetni szoktad

A kicsik nedves bőre nagyon érzékeny a hidegre, és könnyen megfázhatnak, ha a meleg vízből kiszállva hírtelen hűvös levegő éri őket. Ezért mindig tartsd melegen a szobát, ahol a fürdetés zajlik, hogy a vízből kiszállva se fázzon.

5. A lábával engedd a vízbe a gyereket


Tartsd a kezedet a baba nyaka alatt, hogy megtámasztd a fejét, amelynek mindig a vízszint felett kell maradnia.

6. Jöhet a mosdatás


Szappanozd be a kezed vagy egy törlőkendőt, és tetőtől talpig mosd meg kisbabád, hogy minden zugban és redő között tiszta legyen.


7. Kezd elölről a mosdatást

Először szemből kezd el megmosni a csecsemőt, majd óvatosan fordítsd a hátára úgy, hogy kissé előre támasztod. A fejét hagyd a végére, hogy addig se nedves fejjel üljön a hűvösebb levegőn.


8. Takard el a szemét

Fürdés közben takard el gyermeked szemét, amíg a fejét öblíted, nehogy belemenjen a víz vagy szappan.


9. Öblítsd le alaposan


A szárítás előtt győződj meg róla, hogy az összes szappan lekerült a baba bőréről, hogy biztosan teljesen tiszta legyen.


10. Finoman töröld szárazra

A durva törülköző irritálhatja az érzékeny bőrét és zavarhatja a babát, de egy puha törülközővel végzett gyengéd simogatás megnyugtatja és ellazítja.


11. Hidratálás

A fürdés könnyen kiszáríthatja a bőrét, ezért nagyon fontos a megfelelő hidratálás fürdés után. Válassz egy gyengéd összetételű testápolót, hogy a baba bőre puha és rugalmas maradjon. Érdemes lenne érzékeny bababőrre kifejlesztett testápolót használni, hogy megkösse a nedvességet és védje az érzékeny bőrt.


12. Mi van, ha a baba nem szeret fürdeni?


Egyes csecsemők túl intenzívnek találják a vízbe való alámerülést, ezért sokat ficánkolnak és nyűgösek lehetnek. Ha a szorongás jelei mutatkoznak gyermekeden, akkor próbáld ki a felső/alsó módszert – először csak a felsőtestét mosd át, óvatosan szárítsd meg, majd ismételd meg a folyamatot az alsó részével is.

A legfontosabb, hogy a fürdés a kikapcsolódás és a kommunikáció pillanata legyen közted és kisbabád között, szóval próbáld meg élvezni a „közös” fürdőzés minden egyes percét!