Színek és a gyerekszoba – Miniskandi Home

Színek és a gyerekszoba


Mindig nagy fejtörést okoz, ha szóbajön a szoba festése. Manapság már annyi szín van, hogy lehetetlen választani, egyik szebb, mint a másik! De így is csak kettő jut az eszünkbe a legtöbbször, ha a szoba történetesen a gyerkőcé lesz: rózsaszín vagy kék és azok minden árnyalata. Tény, hogy szép színek, viszont nem árt néha kicsit bátrabbnak lenni és tovább is látni rajtuk.

színek; kréta; gyerekszoba

Mint ahogyan azt tudjuk és magunkon is észrevehetjük, a színek fontos szerepet játszanak az életünkben. Meghatározzák a hangulatunkat és a közérzetünket, így fontos, hogy hosszabb távon is együtt lehessen élni a választott árnyalattal. A kutatók szerint egy gyermek fejlődésében is fontos szerepet játszik, hogy mindig a szintjének megfelelően legyen kialakítva a szoba és a berendezés mellett főképp a falakra gondolnak itt.

Érdekesség, hogy a babák három hónapos korukig csak szürkeárnyalatosan látnak, így a szakértők ezekben az időkben a fehér vagy a fekete színeket javasolják, mivel ezzel a két színnel fejleszthetjük a kicsik agyműködését. Három hónapos koruk után élesül a látásuk és innentől már a színeket is jobban érzékelik. Ilyenkor érdemes néhány élénkebb árnyalatot beszerezni és azokkal feldobni a fehér vagy fekete falakat. Amint csöppségünk elérte a fél éves kort, akkor ingergazdaggá kell tennünk számára a környezetet és ehhez fognak társulni az élénk színek, zene és a játékok.

szín; gyerekek; gyerekszoba

Jó, jó, de mik ezek az árnyalatok? Mit javasolnak a szakértők, melyiket kinél alkalmazzuk?

Piros: Mivel ez egy rendkívül élénk szín, ezért vigyázni kell vele! Jó hatásai között tudható, hogy javítja a hangulatot, segíti a fantáziát és a kreativitás kifejlődését. Túlzott használata azonban izgatottá és feszülté tesz, így csak kiegészítő színként ajánlott bevezetni valamilyen ellentétes színnel (például szürkével) kombinálva.

Lila: Nyugtatja az idegrendszert, erősíti az empátiát, ami a konfliktushelyzetek jobb kezelését is elősegíti.

Sárga: A meleg sárga szín csakúgy, mint a nap maga, jókedvre derít és barátságossá teszi a környezetünket. Ezért, ha a gyermekünk kissé befelé forduló, kevésbé nyitott vagy érzelmileg megterhelő időszakon van túl, akkor érdemes több sárgát csempésznünk a berendezések közé. Mint például sárga színű, Szafari gyermek olvasó matracunkat.

Szafari gyermek olvasó matrac

Narancs: Egy igazi Jolly Joker. Jó hatással van az önbizalomhiányos csemetére, mivel ez egy vidám és bátorságot adó szín, ami elősegíti a pozitív gondolkodást. Energizálás szempontjából kiváló, így erősen ajánlják kamaszkorba is. A hangulat mellett a szervezetre is jó hatással van, hiszen serkenti az agyműködést és megnöveli a szervezet oxigénellátását is. Hiperaktív gyerekek esetében viszont nem, vagy csak minimális mennyiségben javasolt a bevezetése!

Zöld: Ki ne ismerné a zöld nyugtató hatását? A nyugalom mellett azonban a növekedés és a regenerálódás színe is. Amennyiben gondok vannak a gyermek figyelmével és koncentrációjával, vagy valamiért sűrűn nyugtalan, könnyen túlterhelődik, akkor ajánlatos a zöldet a szoba fő színévé választani. Ha minél több színt csempésznél gyermeked szobájába és ráadásul egy kis rend sem ártana a sok játék közepette, akkor a legjobb választás a zöld színben is kapható Lego tárolódoboz.

Zöld Lego tárolódoboz

forrás: https://mapei.blog.hu; https://maszol.ro