Skandináv szokások – Miniskandi Home

Skandináv szokások


Téged is érdekelne, mit csinálnak a skandinávok, amiért olyan boldogan és egészségesen élnek?

A finnek, dánok, norvégok és svédek híresek a hosszan tartó, boldog életükről, amit sajátos szokásaikkal érnek el. Ezek a jó szokások pedig átvehetők, és a stresszmentes, boldog életért cserében javasolt is lenne beiktatni néhány változást a mi életünkbe is.

Ha egy ideje már tervezel valamilyen életjavító módosítást, akkor hoztunk neked pár ötletet, mit csinálnak másképp a skandinávok:


A természet az ő konditermük

A skandinávok azt vallják, hogy nincs is jobb mozgás, mint a síelés, túra a hegyekben, erdőkben, vagy egy kiadós séta a szabad levegőn. 

Ők nem a kalóriaveszteség miatt mozognak, hanem hogy örömmel töltsék el az időt, és szórakozzanak. A konditermek helyett inkább a szabadtéri sportokat részesítik előnyben, ahol hobbijuknak vagy szenvedélyüknek is tudnak hódolni, miközben a családdal vagy barátaikkal is minőségi időt tölthetnek.  

Te is tapasztaltad már, hogy ha hűvösebb volt a szobában, jobban aludtál, és jégkorcsolyázás közben egyáltalán nem voltál éhes? Ez nem véletlen, mivel a hideg felgyorsítja az anyagcserét, javítja az alvást, és az étvágyat is csökkenti. Vagyis nem kell megijedni a hidegtől, öltözz fel rendesen és irány a szabadba!


Margarin helyett a vajra esküsznek

Ez a felfogás manapság furcsának tűnhet, mert egyre több helyről halljuk, hogy a növényi eredetű zsiradékok egészségesebbek, kevésbé ülik meg a gyomrot, stb. 

A skandinávok azonban biztosak benne, hogy az állati eredetű vaj sokkal egészségesebb növényi társánál. Előszeretettel használják is számos étel ízesítéséhez, mint pl.: a levesekbe, zöldségekhez, húsokhoz. Ettől nem csak az íze lesz gazdagabb az ételnek, de tartalmasabbá is válik tőle. Illetve skandináv kutatások is kimutatták, hogy a magas tejzsír-bevitel csökkenti az elhízás kockázatát.


Édesség? Majd csak hétvégén!

Ez egy kiemelkedően jó szokása a skandináv népeknek!

Nagyon szigorúan betartják a hétvégi nasizást. A svédek pl.: 2-3 éves korig egyáltalán nem is adnak a gyerekeknek édességet, és az óvodákban is cukormentesen készítik az ételeket. Utána is csak hétvégéken és ünnepnapokon ehetnek édességet a gyerekek, aminek viszont nagy hagyománya van a skandináv országokban.

Ismered a medvecukrot? Szereted? Nálunk kevesen szeretik ezt a cukorkát, a skandinávoknál azonban ez a leggyakoribb édesség. Főleg édesgyökérből készült édességeket fogyasztanak (amiből a medvecukor is készül), épp ezért náluk ismeretlen fogalom a fogszuvasodás.


Ebédelj úgy, mint egy király, vacsorázz úgy, mint egy koldus

Nem, nem elírás, a skandinávoknál az ebéd a kiadós étkezés, ami általában 16:00 körül van, és utána vacsorára már csak apróságokat, könnyű ételeket esznek, mint joghurt, szendvics, müzli. 

Így nem fekszenek le sem éhesen, sem teli gyomorral, ami kiegyensúlyozott és pihentető alvást biztosít.


Tervezz előre!

Itt nem csak egy hétvégéről van szó… A skandinávok egy egész évvel előre megtervezik a programjaikat, amihez igyekeznek tartani is magukat. Éppen ezért a munkában sincs náluk túlóra, amint letelik a munkaidő, mennek is haza. Így több időt tudnak a szeretteikkel tölteni, és aznap már nem foglalkoznak egyáltalán a munkával. 

Ennek köszönhető, hogy ők minden pillanatot megélnek, és nem rohannak át az életen!


Lassíts, élj, élvezd az életet!

Ha már rohanás, a skandinávok nem szeretnek sietni. Nem rohannak sehova, nem kapkodnak, és a stresszt is igyekeznek kizárni az életükből, ahogy csak tudják. Próbálják megélni az élet minden pillanatát, ez az életmód pedig nyugodtabbá teszi őket. 

Az étkezéseik során sem sietnek, kiélveznek minden falatot, az ízeket, az ételek harmóniáját, ami az emésztésre is sokkal kedvezőbb hatással van. 


Abban bíznak, ami az övék!

A skandinávoknál gyakori, hogy a multinacionális termékek helyett inkább a hazai termékeket részesítik előnyben. Sokkal jobban megbíznak a helyben gyártott termékek minőségében, ezért akár többet is költenek rá, mert a minőség számukra a legfontosabb.

Ez minden téren jelen van: ételek, ruházat és berendezési tárgyak esetén is. Nincs olyan háztartás, ahol ne lenne legalább 1 db IKEA-s bútor!


Ha tetszett a cikk és találtál benne olyat, amiről úgy gondolod, be tudod építeni a mindennapjaidba, akkor hajrá! Változtass a rossz szokásaidon, hogy egészségesebb, fittebb és boldogabb legyél!