Olvasósarok a gyerekszobában – Miniskandi Home

Olvasósarok a gyerekszobában


Színes könyvek, varázslatos történetek – a mesék már egészen kicsi koruktól magával ragadják a gyerekeket. Ahogy nőnek, úgy növekszik a birtokolt könyvek száma, és vele együtt a káosz a gyerekszobában. A nyugodt olvasgatáshoz, a közösen vagy egyedül töltött időhöz tökéletes helyszínt nyújt egy olvasósarok, aminek kialakításához adunk pár ötletet. 

olvasósarok

A mesék és izgalmas történetek kiskortól fogva lebilincselik a gyerekeket. Először a lapozós és böngészős könyvek színes világa varázsolja el őket, amikor a mesét még a felnőttek találják ki a képekhez. Később a mesekönyvek lesznek rájuk nagy hatással, sokszor ugyanazt a történetet követelik minden nap. Kisiskolás kortól pedig egy másfajta kapcsolat szövődik köztük és a könyvek között – már saját maguk olvashatják el kedvenc meséiket. Az olvasás szeretetéhez, mint minden máshoz, a jó példa is szükséges: ha a szülök maguk is szívesen vesznek könyvet a kezükbe, és gyermekük kiskorától kezdve rendszeresek a közös olvasások és az esti mese, a kicsik is nagyobb eséllyel lesznek lelkes olvasók.

Az olvasás – akár felolvasnak nekik, akár maguktól olvasnak – fejleszti a gyerekek szókincsét, a fantáziát, és egy olyan képzeletbeli mesevilágba enged bejárást, ahová újra és újra be akarnak lépni. Az elmélyült olvasáshoz csendes, nyugodt légkör szükséges, ehhez pedig a legjobb egy olyan kis olvasósarok kialakítása, ahová el lehet vonulni, ahol nem zavar senki. Az olvasósarkot elkülönítheted a gyerekszobában, vagy ha ott nincs rá lehetőség, akkor például a nappali egyik részében is. A lényeg, hogy egy olyan hely legyen, ami biztonságot sugároz és szinte hívogat a kuckózásra. Fontos a kényelem, a jó fényviszonyok és természetesen az, hogy minden könyv karnyújtásnyira legyen.

A könyvek tárolásához először is szükség lesz egy praktikus könyvespolcra. Érdemes olyan méretű polcot választani, amin kényelmesen elférnek a kedvenc mesék, és az is fontos szempont, hogy olyan magasságban legyen, amit a gyerek is könnyen elér. A legkisebbek még nem a címük, hanem a borítójuk alapján ismerik fel a könyveket. Ha borítóval kifelé helyezed el őket a polcon, maguktól is könnyen megtalálják azt, amit keresnek.

csillagos könyvespolcházikó könyvtartó
gyerekszoba könyvesszekrény        
  • Könyvek elérhető magasságban

A könyvespolc mellett egy alacsony, kifejezetten a kicsik számára ideális gyerek szekrény is jól mutat az olvasósarokban. A praktikus és egyszerű kialakítású szekrényen többféle méretű mesekönyv tárolható elérhető magasságban.

gyerek könyvtartó láda felhős könyvtartó szekrénygyerek szekrény gyerek könyvtartó
  • Extra mennyiségű könyv, okos tárolás

Ha a könyvespolcra már nem fér több könyv, vagy valamilyen szempont alapján külön tennél pár könyvet, használj egy gurulós játéktartó ládát. A kerekeknek köszönhetően a ládát könnyű mozgatni, és extra tárolófelületet biztosít a mesekönyvek számára.

gurulós játéktároló
gurulós könyvtartógurulós játéktároló

Az olvasósarokban igazi kuckózós hangulatot teremthetsz egy sátorral. A sátorban gyermeked elrejtőzhet és gond nélkül belefeledkezhet a mesék világába. Díszítsd fel a sátrat girlanddal vagy gömblámpákkal, hogy még hívogatóbb legyen!


 

gömblámpagömlámpa gyerekszobábagyerek lámpagirland  gyerek sátor gyerek indiánsátor 

Akár fekve, akár ülve olvasgat szívesebben gyermeked, tedd komfortosabbá számára egy puha olvasómatraccal! A matracot a földre fektetve vagy félig a falnak támasztva, fotelként is használhatja.

olvasómatrac

Párnák nélkül nincs kényelmes kuckózás, az alapszabály pedig a minél több, annál hangulatosabb. Helyezz az olvasósarokba pihe-puha párnákat, amikre jó ráhajtani a fejet olvasás közben.

 

csillag párnacsillag formapárnaőzike párna
 mustár párnabársony párnagyerek párna
dzsungel gyerek párnadzsungel formapárnarózsás gyerek díszpárna

Különösen a hűvösebb időben érdemes az olvasósarokba elhelyezni egy puha és meleg takarót. Fokozhatod vele az otthonosság érzését, és attól sem kell félned, hogy a gyerkőc megfázna az elmélyült olvasgatás közben.

gyerek takaró gyerek plédgyerek meleg takarógyerektakaró
  • Többfunkciós puff

Dobd fel az olvasósarkot egy vidám színű, kötött puffal! A gyerkőc ráülhet olvasgatás közben, lábtartónak vagy párnának is használhatja, és pakoló felületnek sem utolsó: a lehetőségek száma végtelen.

gyerek puff    kötött puffpadlópárna    gyermek puff
  • Padlópárna fej alá vagy üléshez

A puffhoz hasonlóan egy padlópárna is jó szolgálatot tud tenni az olvasósarokban. Törökülésben olvasgatáshoz is tökéletes, párnaként használva pedig jól funkcionál az olvasómatraccal.

padlópárna

A szem védelme érdekében egy olvasólámpa sem hiányozhat az olvasósarokból, de fokozhatod a kellemes légkört egy-egy jól elhelyezett hangulatvilágítással is. A gyerekszobai lámpák meleg fényükkel meghitté varázsolják az olvasgatást.

gyereklámpa gyerek éjszakai világítás

Bárhogyan is rendezed be az olvasósarkot, a kényelem, a hangulatos kiegészítők és persze a praktikusság lebegjen a szemed előtt. Egy olyan helyet alakíts ki, ahol gyermeked szívesen tölti az idejét egyedül vagy mások társaságában, és vond be őt is a tervezgetésbe!