Montessori játékok – Miniskandi Home

Montessori játékok


Ha a Montessori módszer szellemében szeretnéd, vagy neveled gyermeked, akkor érdemes ehhez alkalmazkodni a játékok terén is. Hogy te magad is el tudd dönteni, mely játékok tartoznak ebbe a kategóriába, csak annyit kell megjegyezned, hogy: a montessori játék = a motiváló játékkal. Minden ebbe a kategóriába tartozik, ahol a gyerek saját tapasztalás útján tanul és fejlődik játék közben is. 

Bármilyen nevelési módszert is alkalmazol, ezek a játékok minden gyereknek segítik a motorikus készségeiket, mentális és szellemi fejlődésüket, ezért érdemes párat beszerezni belőlük. 😊

Ehhez hoztunk nektek pár olyan játékötletet, amelyek elősegítik a gyermekek fejlődését játszás közben.


  1. Memória játék

A memória az egyik legjobb mentális készségfejlesztő játék! 

A gyerekek megtanulnak odafigyelni a játékra, erősíti koncentrációs készségeiket, hogy megjegyezzék, hol bújt el az a lap, aminek egyszer már felhúzták a párját, illetve hogy felismerjék a különbségeket, még ha csak apró dolgokban is rejlik. 

A Miniskandi Home színes, állatos memória játékával vidáman telnek a délutánok, és a szokványos memória játékoktól eltérően itt nem az egyforma párokat, hanem az állatok két részét kell megtalálni és összeilleszteni. Így könnyedén megy az állatok megtanulása, és hogy az egyes állatoknak mik a jellemzői!

  1. Szín- és formakereső

Kicsi korban, amikor a kisgyermekek még csak ismerkednek a tárgyakkal és a színekkel, ezzel a játékkal lehet a legjobban fejleszteni gyermekünk érzékeit. 

Ezt biztos te is ismered: adott egy nagy tároló (ez bármilyen formájú lehet), aminek az oldalain kör, négyzet, téglalap, csillag és egyéb geometriai lyukak vannak. Minden lyuknak megvan a hozzá illő eleme, de csak 1 db, ami pontosan átmegy rajta. Vagyis a háromszög lyuknak lesz egy háromszög darabja, a csillagnak egy csillag, a körnek egy kör, és így tovább. 

A színnel való kiegészítés már a nehezebb kategória, itt arra is figyelni kell, hogy az azonos színű forma az azonos színnel ellátott oldal megfelelő résén jusson a tárolóba.

Ha pedig nagyobb korú gyermeked van, akinek ez már nem kihívás, akkor csavarj rajta egyet, és miután beletette a formákat a dobozba, a saját helyükön vegye is ki őket! Igen, forgatni, csavargatni kell majd, esetleg vigyázni, nehogy máshol essen ki, de biztos el lesz vele egy darabig és sikerként éli meg, ha végez vele!

  1. Gyerek puzzle

A puzzle játékot mindenki ismeri, a gyerekeknek készült fajtáiból pedig rengeteg félével találkozhatunk.

A kicsiknek az állatformás ajánlott, ahol adott egy tábla, rajta nem túl mély, állat alakú süllyesztésekkel, amihez tartozik egy-egy kis fogantyúval ellátott állat „puzzle”. Miközben megtalálja az állatnak a saját helyét, közben ismerkedik az állatokkal és a helyükre illesztve őket, motorikus képességeit is fejleszti.

A nagyobbaknak a kevés darabos, „normális” puzzle-t is lehet adni, ahol a majdnem egyforma darabokat a helyükre illesztve adja ki a teljes képet.

  1. Legó

Melyik lurkó ne szeretne legózni? 

Gyerekkorban pedig még fontosabb, hogy megtanulja megfogni, egymásra helyezni, ezzel pedig valamilyen általa elképzelt formát megalkotni. A motorikus képességein túl a kreativitását és képzelő erejét is fejleszti általa, pont úgy, mint mikor a felhőkben látja meg a különböző teremtményeket.

  1. Hangszerek

A zene és hangok iránti kíváncsiság természetes gyermekkorban, amit nem szabad elfojtani. Ahhoz, hogy felismerje a hangokat, meghallja, mi szól szépen és mi nem, fontos, hogy hagyjuk ismerkedni, saját tapasztalatból megtanulni ezeket. 

A játékhangszerek erre a célra készülnek: tökéletes játszótárs, és fejlődési lehetőséget biztosít gyermekednek. Nem utolsó sorban közös program is lehet! Taníts neki pár dallamot, játszátok el rajta a kedvenc zenéteket, esetleg zenésítsetek meg egy mesét.

 

Reméljük, találtok kedvetekre való játékot, amivel nem csak kisbabád, de akár az egész család is közösen elszórakozhat! 😊