Kérdések és válaszok a hozzátáplálással kapcsolatban – Miniskandi Home

Kérdések és válaszok a hozzátáplálással kapcsolatban


A hozzátáplálás megkezdése minden szülő és kisbaba életében egy jelentős mérföldkő, kezdetben azonban számos bizonytalanság merülhet fel. Mit szabad és mit nem szabad adni a kisbabának, milyen allergizáló ételek vannak, amikkel óvatosnak kell lenni? Bejegyzésünkben választ adunk pár alap kérdésre.

 

  • Mit jelent a hozzátáplálás?

Ahogy a neve is mutatja, a hozzátáplálás a kisbabák étkezésében azt a pluszt jelenti, ami az addigi kizárólag anyatejes vagy tápszeres etetést kiegészíti. A hozzátáplálás megkezdésekor fontos a fokozatosság, az apró lépésekben haladás. A kezdeti időszakban a szoptatásra, tápszeres táplálásra továbbra is szükség van, hiába kerül a menübe valamivel szilárdabb étel.

  • Mikor kell elkezdeni a hozzátáplálást?

A kisbabák emésztőrendszere körülbelül 6 hónapos korban éri el azt a fejlettségi szintet, amikor már szükségük van rá és képesek is az anyatejen kívül más táplálékot is befogadni. A kisbabáknak meg kell tanulniuk, hogy hogyan tudják mozgatni a nyelvüket és ezáltal a táplálékot a szájukban, valamint ahhoz is idő kell, hogy a rágás és a nyelés gördülékenyen menjen.

hozzátáplálás
  • Hogyan jelzi a kisbaba, hogy készen áll a hozzátáplálásra?

A 6 hónapos kor irányadó lehet, de számos más jele is van annak, hogy egy kisbaba készen áll a hozzátáplálásra. Ha egy kisbaba stabilan tartja a fejét és segítséggel ugyan, de képes stabilan ülni, már készen állhat rá, hogy az anyatejen kívül más táplálékot is kapjon. Jó jel az is, ha a kisbaba képes az ételért nyúlni, kezével a szájába tenni, vagy egy kanál érintésére kinyitja a száját. 

  • Hogyan kezdd el a hozzátáplálást?

A hozzátáplálásnál a fokozatosság elve érvényesül, és jó, ha egy nagy adag türelem is társul hozzá. Nem szabad elsietni és egyszerre mindig csak egyféle étellel szabad megkínálni a kisbabát. Az első időszakban célszerű valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget pépesíteni, és lehetőleg minél hígabb változatban adni a kisbabának. 6 hónapos kortól már adható például almából, barackból, burgonyából, sárgarépából vagy sütőtökből készült püré. Válassz ki egyet, amit 2-3 napig adsz a kisbabának, így könnyebben kiderül, ha esetleg valamelyik étel allergiás reakciót vált ki nála.

baba hozzátáplálás
  • Milyen állagú táplálékot kapjon a kisbaba?

A kezdeti időszakban az anyatejjel vagy tápszerrel higított pürék ajánlottak, később pedig már az sem baj, ha apróbb darabok maradnak a gyümölcs- vagy zöldségpépben. 10 hónapos korban a kisbabák már kaphatnak nagyobb, puha darabokat tartalmazó püréket is, amiket az ínyükkel tudnak „elrágni”. 

  • Kell-e ízesíteni az ételeket?

A hozzátáplálás során nincs szükség sóra és cukorra. A kisbabák ízlelése még nagyon érzékeny, és jobb, ha kezdetben az ételek természetes ízével találkoznak. A túl sós vagy túl édes ízek a későbbi, felnőttkori ízérzékelésre is hatással lehetnek.

baba étkészlet
  • Milyen nehézségek merülhetnek fel a hozzátáplálás megkezdésekor?

A kisbabák nem fognak minden ételt egyformán szeretni, és az sem biztos, hogy ami először nem vált be, az a harmadik vagy negyedik próbálkozás után ne válna a kedvenc étellé. Próbálj meg türelmes maradni, és ne csak azt add neki, amit te szeretsz, hanem ismertesd meg minél többféle étellel. Fontos megtalálni az egyensúlyt a tukmálás és az újdonságok bevezetése között, és nem szabad, hogy az étkezés körül túl nagy legyen a felhajtás.

  • Mire kell figyelni a potenciálisan allergizáló ételek esetében?

A potenciálisan allergizáló táplálékok – mint például a tejtermékek, glutén tartalmú ételek, tojás, hal stb. – esetében még inkább oda kell figyelni a fokozatosságra. Mindig kis mennyiségben adj ezekből az ételekből kisbabádnak, és tartsd szem előtt azt is, ha a szűk családban előfordult már valamilyen allergiás reakció vagy betegség.  

baba étkészlet
  • Mire kell ügyelni a folyadékfogyasztásnál?

A hozzátáplálás első időszakában a folyadékfogyasztást még az anyatej vagy a tápszer biztosítja. A szoptatás abbahagyása után azonban oda kell figyelni, hogy a kisbaba megfelelő folyadékmennyiséghez jusson. Folyadékpótlásra a tiszta víz tökéletes, a cukrozott gyümölcsleveket érdemes elkerülni.

 

A hozzátáplálás kezdetben kihívásnak tűnhet, de amint megismered a kisbabád igényeit, és összeáll egy lista a kedvenc ételekről, máris egyszerűbb lesz. A finom ízek mellett figyelj a tálalásra is. A webshopunkban elérhető könnyű és strapabíró étkészletek - csodaszép pasztell színekben, letisztult formavilággal gyerekeknek tervezve. A kedves mintákkal díszített tányéralátétek praktikusságuk mellett a legkisebbeket is elvarázsolják.

 baba tányéralátétgyerek tányéralátét szilikon_tányéralátét

Megnézem az étkészleteket