A kevesebb néha több, játékok a gyerekszobában. – Miniskandi Home

A kevesebb néha több, játékok a gyerekszobában.


Gondolom ismerős az érzés amikor belépsz egy játékboltba, és a választék dömpingbe azt sem tudod hova kapd a fejed. Szeretnék egy kis útmutatót adni, hogyan válasszunk megfelelő játékot gyermeküknek. Nálunk bevált, remélem neked is hasznos lesz.

  • Kerüljük a játékok halmozását, a kevesebb néha több elv itt is jól működik. Amíg kisebb a gyerkőc érdemes vetésforgóban elővenni és használni a játékokat, így mikor a megunt játékok újra előkerülnek, megint izgalmassá teszik a gyerekek napjait.
  • Minimalizaljuk a műanyag játékokat, amiből valljuk be rengeteg van a piacon. Hogy miért? A természetes alapanyagú játékok mint a fa és textil játékok tapintása, illata is hat a gyerek érzékelésére, időtállóbbak, minőségiebbek. Legyenek a játékok jól variálhatóak, játékra ösztönzőek. Favonat, kisállatok, kis konyha, babakocsi, 1-1 baba, hangszerek, kisautók, kirakók...
    Azt, hogy mi köti le gyermeked figyelmét, úgy is látni fogod. 

  • Mindenki szereti szép dolgokkal körülvenni magát, miért lenne ez más a gyerekeknél? Ha nem sok műanyag vacakkal vesszük körbe a gyerekünket, ő is megtanulja értékelni játékait, vigyázni fog rájuk, ezáltal értéket is adunk neki.
    Előfordulhat, hogy ezek a játékok valamivel drágábbak, de érdemes kevesebb ilyen játékot beszerezni, mint egy gyerekszobányi műanyag játékot tárolni. Mi is szívesebben játszunk közösen kis lurkónkkal, ha megfelelő játékokat választunk. Ha bírja a strapát, ezeket szívesebben tartjuk meg unokáinknak is. Arról nem is beszélve hogy könnyebb lesz a tárolás, rendrakás játék után.


Nem kell át esni a ló túloldalára sem, a meglévő műanyag játékokat nem kell kidobni, csak legyünk mértékletesek. 
Lego, Duplo, kis állatkák és apa régi matchboxai tökéletesen elférnek bármelyik gyerekszobában. 
Mint azt minden anyuka tudja, sokszor a legjobb játék a házból és konyhából elcsent alkalmatosságok. Nálunk Levi rendszeresen kipakolja a nyakláncaimat, vagy a konyhaszekrényből kiszedi a tésztát és konyhai kiegészítőket :D A kertben talált kincsekről nem is beszélve. Mindenből lehet játék, ha elég ügyeskezűek vagyunk, mi magunk is készíthetünk :)

  • Alakítsatok ki egy olvasósarkot, ahol tudtok együtt mesét olvasni, ahova be tud kuckózni. Ez lehet egy babzsák a szobában, egy szekrény kombinációból kialakított  rész, házikó ágy, egy nagyobb párna, kis sátor vagy egy gyerek pad. Rengeteg a lehetőség...

Könyves polcra ötleteket itt találhattok: 

Ikeában kapható fűszertartó és képtartó polcokból szuper könyvespolcokat alakíthatunk ki. Kallax polcból és Stuva tárolókból alakítsunk ki padot, amíg kicsi a gyerkőc asztalként is funkcionálhat, és később sem növi ki.

  • Ne feledkezzünk meg a kreatívitkodásról sem! Ehhez egy kis asztalra és székre lesz szükségünk, ami lehet akár a nappaliban is. (Nálunk a dohányzó asztal tökéletesen megfelel erre a célra egy kis székkel kombinálva), és persze rengeteg ceruza, zsírkéta, festék, gyurma.

#egyszerűbb gyermekkor

Ha tetszett, akkor olvasd el az '5 tipp az álomgyerekszobához' bejegyzést is