Hogyan vessünk véget a fogmosási küzdelemnek? – Miniskandi Home

Hogyan vessünk véget a fogmosási küzdelemnek?


A legtöbb szülő átesik a kisgyermekének fogmosási nehézségein. A kisgyermekek egyszerűen nem hajlandóak kinyitni a szájukat, ráharapnak a fogkefére, vagy sikoltoznak és rugdosnak, ami lehetetlenné teszi a fogmosást!

Elkeserítő, ha akaratuk ellenére kell ezt tenniük! Ettől gyermeked szomorú és dühös lesz, és te is idegessé válsz. És ami a legrosszabb; naponta kétszer kell csinálni!

Minden. Egyes. Nap.

Tudjuk, hogy nem könnyű feladat, de azért írtuk a cikket, hogy segítsünk nektek!

Megosztjuk veletek azokat a lépéseket, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy a fogmosás kevésbé legyen melós. Megmutatom, hogyan teheted szórakoztató és kellemes élménnyé ezt magadnak és kisgyermekednek, a küzdelem, a sírás és az anyai bűntudat okozta rossz élmény helyett.

Lássuk is a praktikákat!

A fogorvosok azt mondják…

Mielőtt megvizsgálnánk, hogyan tehetjük élvezetesebbé a fogmosást, győződjünk meg arról, hogy megfelelően történt-e. A fogorvosok szerint nem mindegy, hogyan és mikor kezded el a gyermeket fogmosásra tanítani:

  • Akkor kezdjük el a baba fogmosását, mikor megjelenik az első foga – ez általában 6-10 hónapos kor körül kezdődik.
  • Naponta kétszer kell ecsetelni.
  • A gyerekeknek 10 éves korukig segítségre van szükségük a fogmosáshoz.
  • Válassz egy puha, kis fejű fogkefét – ez megkönnyíti a mozgást a szájban.
  • Soha ne használj több fogkrémet, mint amennyi egy baba körmének megfelel.
  • Használj fluoridos fogkrémet.
  • Ne felejts el használni a fogselymet is!

 

Tedd jó élménnyé!

A fogmosás ugyanolyan fontos, mint a pelenkacsere, az oltás vagy a cipő felhúzása, mielőtt elhagyjuk a házat. Ez nem vita tárgya, még akkor sem, ha a gyerek ideges vagy dühös lesz tőle!

És bár ez is olyan fontos rutinja a napnak, mint a fentebb felsoroltak, de igyekezzünk megtalálni az egyensúlyt, és már a kezdetektől fogva jobb élménynek próbáljuk beállítani.

Lehet, hogy sok munka lesz, mire célba értek, de megéri!

 

Hogyan vess véget a gyermeked fogmosási küzdelmének?

Kezdd egy jó kapcsolat létrehozásával!

Azt akarjuk, hogy ez szórakoztató és fájdalommentes élmény legyen, ezért mutasd meg a testbeszédeddel és hangoddal is, hogy ez egy biztonságos helyzet.

Ezt kell tenned:

  • Vedd fel vele a szemkontaktust
  • Beszélj a folyamatról – készítsd fel
  • Legyen barátságos hangod
  • Tarts szüneteket

A te feladatod itt annyi, hogy megtaláld az egyensúlyt aközött, hogy teret adsz neki, de közben te vagy a főnök. Figyelj arra, hogy legyél határozott, de közben hallgasd meg, mit szeretne mondani – és ezt érezze is!

Készíts rutint!

Miután megszerezted gyermeked figyelmét és magabiztosságát, alakítson ki egy fogmosási rutint. Ha a gyerekek tudják, mire számíthatnak, az SOKKAL egyszerűbbé tesz mindent!

Hagyd, hogy gyermeked játsszon a fogkefével. Hagyd, hogy rágcsálják, hogy megszokják, milyen érzés a szájukban (ezt már a fogak bújása előtt is megteheted).

Ecsetelj, amilyen gyorsan csak tudsz. Amint gyermeked belenyugszik a helyzetbe, alaposabban és hosszabb ideig fogatmoshattok. Ügyelj arra, hogy még azelőtt befejezd, hogy idegesek lennének, így valami kellemes dologgal kötik majd össze.

Fogadd el, hogy nem moshatod meg minden fogát olyan alaposan, mint szeretnéd. Jelenleg nem az a célod, hogy megmosd az összes fogát. A cél az, hogy kényelmessé tedd számára a fogkefét, és ha ez megvan, akkor jobban fog menni a fogmosás is!

Mint minden más is az életben, a jó útvonal kialakítása itt is időt és gyakorlást igényel. Nem várhatod el, hogy a dolgok azonnal működjenek. Gyermekednek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon és biztonságban érezze magát az új helyzetben.

Utolsó lehetőségként

Ezt csak végső esetben ajánljuk, de ha lehetetlen elvégezni a munkát, akkor óvatosan visszatarthatod gyermeked, miközben mosod a fogát. A kulcs itt az, hogy jelen legyél, és ne használd fel a felsőbbrendű erődet felnőttként, és azt gondold: „Csak tedd, amit mondok, és ez nem rajtad múlik, stb.” Inkább:

  • Fogmosás közben hagyd, hogy gyermeked beüljön a te vagy a párod ölébe, és fejét nyugodtan a mellkasodnak támassza,
  • Vagy üljetek "mackó pózícióban", ahol pároddal szemtől szemben vagytok egymással, köztetek pedig a gyermek, aki nekidől az egyik szülőnek, miközben a másik mossa a fogát,
  • Mindig készítsd fel őt, és mondd el neki, hogy mi történik