Egyszerűbb gyermekkor – Miniskandi Home

Egyszerűbb gyermekkor


Mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyerekeinknek. Szeretnénk, hogy egészségesen fejlődjenek, meg tudják szerezni azokat a készségeket, amelyek majd boldoggá teszik őket felnőttkorukban. És persze szeretnénk nekik egy boldog, kiegyensúlyozott gyerekkort. Az Egyszerűbb gyermekkor módszere a felesleges stressz kiszűrésével segíti hozzá a családokat a nyugodtabb hétköznapokhoz, amelyekben a gyermek a saját tempójában bontakozhat ki, és egy biztos alapot kaphat az élethez. Az egyszerűsítés munkáját gyakran éppen a gyerekszobában kezdjük - Faragó Ági, Egyszerűbb gyermekkor tanácsadó elmeséli, hogyan!


A túl sok inger megterhelő


Kim John Payne, a világhírű pszichológus-pedagógus Egyszerűbb gyermekkor című könyvében ír arról, hogy a mai világban annyi az inger, a kiszámíthatatlanság, a rohanás, hogy a gyerekekben felhalmozódik a sok felesleges stressz hatása, és hasonló tüneteket okoz, mintha egy traumát éltek volna át. Ide tartozik a folyamatos pörgés, bizalmatlanság, túlkontrollálás, kiborulás a váratlan dolgoktól is. Néha mindannyian megfigyelhetjük a gyerekeinken az ilyen viselkedést. Ha ez állandósul, mindenképp érdemes gondolni az egyszerűsítésre, de akkor is, ha szeretnénk megelőzni ezt az állapotot. Hiszen amellett, hogy kimerítő az egész család számára, a stressz nehezíti a tanulást, a túlterheltség pedig akadályozza a szabad játékot. 

egyszerű gyerekszoba

A szabad játék során gyermekeink nem csak ügyességüket fejlesztik, de kreativitásukat, türelmüket, szociális készségeiket is, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy felnőttkorukban jól boldoguljanak akár a munkában, akár a magánéletben. Mindemellett a szabad játékon keresztül a gyerekek az őket ért kisebb-nagyobb traumákat is feldolgozzák, ezért kiemelten fontos, hogy elegendő teret és időt biztosítsunk nekik ehhez.

Az Egyszerűbb gyermekkor négy fő területen ad ötleteket a családi élet egyszerűsítésére, nyugodtabb hétköznapokat teremtve ezáltal. Ezek egyike a fizikai környezet, melynek egyszerűsítése során arra törekszünk, hogy a gyerekeinket elérő ingereket optimális szintre csökkentsük.


Játékok - a kevesebb több


Az első és legfontosabb ingerforrás a játékok mennyisége. Bár kultúránk arra buzdít, minél több játékot vásároljunk, hiszen mindegyik “fejleszt”, sajnos ha így teszünk, inkább a játékgyártóknak kedvezünk, mint a saját gyermekeinknek. Már kutatás is bizonyítja, hogy a túl sok játékszer akadályozza, hogy a gyerek kreatívan, elmélyülten játsszon. Így ha azt látjuk, hogy gyermekünk frusztrált a játékai közt, unatkozik, nem érdekli, nem köti le semmi, dobál, vagy esetleg állandóan, szinte kényszeresen rendszerez, akkor a megoldás éppen hogy nem az újabb játékok beszerzése, hanem az elérhető játékszerek számának csökkentése. 


Ezt megtehetjük egyrészt szelektálással, hiszen sok olyan játék van, amit gyermekünk már nem használ, törött, vagy mi nem tartjuk megfelelőnek. A gyerekjátékok selejtezésénél alapszabály, hogy kedvenc játékot nem dobunk ki, akkor sem, ha mi utáljuk. Nem kiszúrni akarunk a gyerekeinkkel. Ellenben ha egyik nap arra érnek haza az óvodából vagy a nagyszülőktől, hogy szobájukban varázslatos módon rend és tér lett, boldogan fogják belevetni magukat a játékba.

egyszerűbb gyermekkor

A szelektálást követően tovább csökkenthetjük a szem előtt levő játékok mennyiségét egy játékkölcsönző létrehozásával. Egyszerűen eltesszük egy dobozba vagy egy szekrény magas polcára a játékok egy jó részét, és “egy be, egy ki” elven forgatjuk őket. Ha gyermekünk egy olyan játékot keres, ami bent van a kölcsönzőben, nekünk jelzi, és választ valamit, amit betehetünk helyette. Az elöl maradó játékok mennyisége minden családban egyéni, de az ideális szám kevesebb, mint gondolnánk. Jó fokmérő lehet, hogy ha mindent szétdobálnak a gyerekek, még mindig 10-15 perc alatt rendet tudjunk tenni. Ez a szülőknek is hatalmas megkönnyebbülést jelent.


A környezet


Nem mindegy az sem, hogy a gyerekszoba mennyire áraszt el ingerekkel. A kevés játékhoz kevés tároló kell, ezáltal is elkerülhetjük a zsúfoltságot. Legjobb, ha néhány játékot tartunk szem előtt a polcon, a többit pedig letakart, akár a polcokba illeszkedő kosarakban, így nem lesz túl sok a vizuális inger. A finom színek, természetes anyagok, lágy fények használatával is ehhez járulunk hozzá. A dekoráció is lehetőleg visszafogott, kedves legyen, ne határozza meg a szobát.

jatektarolo

A cél, hogy az otthonunk és a gyerekszoba a nyugalom szigetét jelentse. Hogy ne nyomják őt össze a kívülről érkező ingerek, hanem ő tölthesse ki a környezetét a fantáziájával, önmagával. Ha így teszünk, nap mint nap láthatjuk majd gyermekünk csodálatos lényét megnyilvánulni az elmélyült, szabad játékon keresztül.


Ha szeretnéd jobban megismerni az Egyszerűbb gyermekkor módszerét és a gyakorlatba is átültetni, nézz körül a szimplan.hu oldalon és/vagy az Egyszerűbb gyermekkor - tapasztalatok facebook csoportban!