DIY babaház, fiúknak is! – Miniskandi Home

DIY babaház, fiúknak is!


Ma egy személyesebb témával készültem Nektek. Levinek készült babaház, ami sok-sok DIY részletet tartalmaz, kicsit átalakítottam, otthonosabbá tettem :) Imádtam minden percét, végre kiteljesedhetett a kreatív énem is. Hamarosan több részlet is.

De kanyarodjunk vissza az elejére. Fiúnak babaház? Kérdezik sokan, mert valljuk be a sztereotípiák ott élnek bennünk. Baba, babaház, sőt valaki szerint kiskonyha sem való fiúnak. Kérdem én, hogy miért? Ezeknek is lehet fiúsabb verziót találni, ha vannak bennünk ilyen korlátok, bár őszintén szólva feleslegesen. A fiúk is szívesen főzőcskéznek, játszanak szerepjátékokat, lefektetik, megetetik a babát, ezek a játékok fejlesztik az önképet, és a mindennapi rutinok játékos formában előkerülhetnek. Szerintem egy-egy probléma feldolgozárára is megoldást jelenthetnek, akár az altatási nehézségek leküzdésében vagy az evés, fogmosási körüli hajcihő elkerülésében - és még sorolhatnám. Szóval csak bátran vegyünk, készítsünk gyermekünknek akár "lányosabb" játékokat is, kárt nem teszünk vele 😃

Készülhet babaház egy kinyitható dobozból is, amit belül bepolcozol, börőndből, de akár egy könyves vagy játékpolcot is berendezhetsz, nem feltétlen kell bababházban gondolkodni. Ha ügyesebb kezű vagy, spatulából is készíthetsz házikót kerítéssel vagy hozzá kis bútorokat, egy nagyobb gyerkőcnek szuper alternatíva. Ahhoz, hogy fiúsabbá tegyük, csak annyi a dolgunk hogy kitaláljuk mit szeret gyermekünk. Lehet tűzóltó témájú a házikó vagy űrállomás, lombház esetleg egy kedvenc mese a téma. Nálunk végül farmház lett, ami passzol Levi játék állatkáihoz.

Vásároltam használtan egy PlanToys farmházat, kerítésekkel és babákkal, bár a babák azóta valaki másnak szereznek örömet, mert már elterveztem hogy egy Maileg kisegér fogja lakni a házikot.

Első lépésként az ajtó és ablakok színén szerettem volna változtatni, így előkerült a csiszoló papír, majd egy matt pentart country zöld festékkel átmentem rajta és zártam fa lakkal. Az ajtókra kivülről készítettem fa spatulából egy külső fedést, így még inkább pajta ajtó jellegű lett. A tető végül nem került átfestésre, a menta-natúr szín kombó nagyon tetszik, de nem akartam hogy túl pasztell legyen, szóval azt meghagytam pirosnak, nekem tetszik. Kivülről pipa, jöhet a dekorálás.

  • Padló, tapéta: Csak egy sima színes nyomtatóra és etikett cimkére van szükség. Az internetről leszedhetsz bármilyen neked tetsző mintát és már mehet is a kis házikóba. Itt jön képbe az egyedi téma is, lehet a tapéta tűzoltós mintájú, vagy Mancs Őrjáratos, dínós vagy akár egy dzsungel barlang, bármilyen egyedi ötletet megvalósíthaszt. Én a Freepiket (freepik.com) használtam, rengeteg mintát találsz fent. 
  • Textilek: ágyneműt, kis törölközőt és hálózsákot varrtam a kis egérkének, mivel kisfiam is ebben alszik 😃

  • Szőnyegek: kötöző madzag, ragasztópisztoly vagy kétoldalú ragasztó, és hozzá egy karton alap amire kerül. Én alapra készítettem, mivel a ragasztó pisztolyunk adagolója nem túl precíz, a végét egy kis ragasztóval rögzítettem. A nagyobb szőnyeghez internetről leszedtem egy kilim szőnyeg mintát, amit szublimációval rányomtattam egy üres vastagabb anyagra. Jó ha ilyen vállalkozásod is van 😃 De van egy egyszerű alternatívája, nézz körül otthon hogy nincs e egy régi ruhadarab, konyharuha, vagy bármilyen anyag amit szívesen felhasználnál. A szőnyeg két végére hobby boltban vásárolt horgolt csipkeszalagot raktam, majd körbe varrtam (igazából a férjem, mert én béna vagyok a varrógéphez 😃)         
  • A bútorokat egyedi elképzelés és küldött képek alapján Mázsafa készítette nekünk, ami élőben még szebb mint a képeken :) Csodaszép dolgok kerülnek ki a kezei közül, bátran ajánlom!         
  • Kád: Bármilyen fürdető-sampon vagy mosogatószer flakonból készülhet, aminek stimmel a mérete. Levágtam az alját, és máris lett egy cuki, kicsit dézsaszerű kádja a kisegérnek. Én átfestettem egy pentart metál festékkel hogy jobban passzoljon a farmházhoz, de ha festésen töröd a fejed, ezt nem ajánlom 😃 Lehet kapni szórófejes festéket ami műanyagra is jó, az biztos gyorsabb és szebb eredményt hozz.
  
  • Képkeretek: Hobbyboltból rendelt kis léceket vágtam méretre majd ragasztottam össze, hátlapnak kartont használtam, majd szintén pentart festékkel lefestettem a keretet. Egyik keretbe bekerült rólunk egy kis családi fotó, hogy még személyesebb legyen a kis házikó.          
    • Tükör: Ékszer medálba vágtam bele egy régi hibás babatükör darabkát. De ragaszthatód egy kerek fa korongra is, vagy lécekkel készítheszt egy keretet neki, így egy modernebb megjelenést kölcsönzünk a kis tükörnek.         

    A lámpák kérdése nagy fejtörést okozott, a neten nem igazán találtam az elemes babaház lámpákon kivül alternatívát, (ami túl apró, kérdéses hogy mennyire stabil) egyik opció egy elemmel müködő karácsonyfa lámpa lett volna, de mivel a házikónk elég mobilis, kinyitható, levehető tető, illetve minden oldalon ablak-ajtó, így ezt az ötletet elvetettem. 
    Végül ledes mécsesekből, fa gyertyatartóból, bükkfakerékből és bükkfarúdból készültek a lámpák.

    A méretekre nagyon kell figyelni, mert nem minden mécses fér bele ebbe a fa alapba. A mécsesre illetve a gyertyatartóra ragsztópisztollyal mágnesek kerültek, hogy a mécses kivehető legyen, bekapcsolás és elemcsere esetén. 
    Az egyik mécsesre körbe zsákvászon szalagot ragasztottam, így egy szuper kis csillárt kaptam. 
    A lámpákat végül ragasztópisztollyal rögzítettem, csak a mécses hozzáférhető, de az elemtartó részt rögzítettem. Fő a biztonság, bár Levi szerencsére nem vesz semmit a szájába.
    Ha ilyen lámpán töritek a fejeteket ajánlom figyelmetekbe a távirányítóval müködő mécseseket, csak utólag láttam, hogy ilyen is van. 

    A dekorok nagy része extra erős kétoldalú ragsztóval került fel, a lámpák ragasztópisztollyal.

    Beszerzési helyem nagyrészt hobbybolt és itthon talált anyagok  😃


    Lényegében olcsóbb és egyedibb megoldás volt, mint egy komplett babaházat vásárolni berendezéssel, és szuper kikapcsolodás az énidőmben. Egy kis inspiráció azoknak akik most kezdenének bele!

    Ha tetszett, akkor olvasd el az '5 tipp az álomgyerekszobához' bejegyzést is