A dánok nevelési módszerei: 6 egyszerű lépés a boldogabb gyerekekhez é – Miniskandi Home

A dánok nevelési módszerei: 6 egyszerű lépés a boldogabb gyerekekhez és szülőkhöz


A szabadban játszadozó gyerekek, a fagyos hőmérsékleten szunyókáló csecsemők és a magas fákon mászkáló kisgyerekek… ez általános Dániában!

Ha boldog, egészséges, jól nevelt gyerekeket szeretnél nevelni, akkor ez az útmutató tetszeni fog!

Képzeld el ezt: Hétfő reggel van, késel a munkából, és a 3 éves gyermekednek nincs jó kedve. Nem szereti a ruhákat, amiket kiválasztottál, a fogkrém vicces ízű, és otthon akar maradni.

Ahelyett, hogy sürgettetnéd, kiabálnál vele vagy ultimátumokat adnál neki, inkább próbáld meg felismerni gyermeked érzéseit, és adj neki egy nagy ölelést.

Dániában így csinálják!

Mi a dán nevelési módszer?

Elsőre a dán szülők gyereknevelése olyan módszernek tűnhet, ahol nem jár következményekkel a rossz viselkedés. Pedig ez nem így van!

A dán nevelés hiteles, tiszteletteljes és empatikus megközelítést alkalmaz a gyermeknevelésben.

Kutatások alapján a dán gyereknevelésben számos fejlődési időszakra megvannak a jól bevált stratégiák. A dán szülők gyereknevelése mögött az a gondolat áll, hogy olyan kapcsolatot alakítsanak ki a szülők és a gyerekek között, amely magában foglalja a gondozást és a tanítást.

Ez a kapcsolat az egyetlen oka annak, hogy a gyerekek szabadon feladják azt, amit csinálni szeretnének, és helyette azt teszik, amit a szülők kérnek tőlük. Ha megerősítjük kapcsolatunkat gyermekeinkkel, a gyereknevelés könnyebbé válik, mivel szövetségesekké válunk gyermekeinkkel, nem pedig ellenfelek leszünk!

A dán gyereknevelés útmutatója:

 • Útmutatást tartalmaz
 • Gondoskodó és ápoló
 • Abban hisz, hogy a gyermek természeténél fogva jó
 • Mindig erőszakmentes
 • Rendszeres nyílt kommunikációt biztosít
 • Optimista megközelítést igényel
 • Tiszteletben tartja a gyermek fejlődési szakaszát
 • Nincs üres dicséret
 • Empátiát mutat a gyermek érzései iránt
 • A szabad játékra és a szabadban való tartózkodásra összpontosít

A dán gyerekek és szülők boldogabbak

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet közel 4 évtizede a világ legboldogabb országának ítélte Dániát.

Miért?

A magas színvonalú oktatáshoz való tandíjmentes hozzáférés, vagy az ingyenes egészségügyi ellátás miatt? Ez a bűnözés és a korrupció viszonylagos hiánya, vagy csak simán a dán összetartás?

A válasz a dánok neveltetésében rejlik, aminek az eredménye: rugalmas, érzelmileg stabil, és boldog felnőttek.

A dán nevelési mód (a könyv)

Gyermekeiket inkább a játékra, mint a teljesítményre összpontosítva nevelik, és a bizalmat többre értékelik, mint a nyomást. Megtanítják őket értékelni az apró dolgokat, és ápolni és védeni a közösséget az összetartozás segítségével. Ez cserébe mentálisan rugalmassá, érzelmileg biztonságossá és boldoggá teszi őket.

A szerzők példákon és több éves kutatáson keresztül mutatják be, hogyan nevelnek boldog, magabiztos és sikeres gyerekeket a dánok évről évre. A könnyen megjegyezhető „Parent” mozaikszó köré alkották meg a dán szülői nevelés hat alapvető elvét:

 • Play (Játék): A játék elengedhetetlen a fejlődéshez és a jó közérzethez.
 • Authenticity (Hitelesség): A hitelesség elősegíti a bizalmat és az önbecsülés belső iránytűjét.
 • Reframing: segít a gyerekeknek megbirkózni a kudarcokkal, és a jó oldalukat nézni.
 • Empathy (Empátia): Az empátia segít a gyerekeknek megérteni és megosztani mások érzéseit.
 • No ultimatums (Nincs ultimátum): Az ultimátumok hiánya azt jelenti, hogy nincs hatalmi harc vagy fenyegetés. Adj tiszteletet, hogy tiszteletet kapj.
 • Togetherness (Összetartozás): Az összetartozás az, amit hygge-nek hívunk. Különleges alkalmakkor és minden nap előnyben részesítjük a minőségi időt és a családi összetartást. Közös főzéssel, játékkal vagy közös filmnézéssel.

És most lássuk ezt a 6 nevelési alapelvet kifejtve!

Játék

Dániában a gyerekek önállóan játszanak, ami lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék saját érdeklődési területeiket, saját tempójukban mozogjanak, és végső soron az általuk űzni kívánt szenvedélyekkel foglalkozzanak. Míg a szülők jelen vannak és elérhetőek, nem ők irányítják a tevékenységeket.

Ha hagyjuk a gyerekeket egyedül játszani (amikor a felnőttek nem avatkoznak be), az valójában jobban erősíti az önbecsülésüket, mintha részt vennének a szüleik által vezetett tevékenységekben.

A kutatások azt mutatják, hogy a játék lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy felhasználják kreativitásukat, miközben fejlesztik képzelőerejüket. Fontos az egészséges agyfejlődéshez, és a saját képességeikbe vetett bizalomhoz, ami a boldogság alapja.

Hogyan kell csinálni:

 • Szánj időt az ingyenes játékra, amely nem tartalmaz képernyőket. Adj nekik művészeti kellékeket, LEGO-t vagy más „nyitott végű” játékot.
 • Ösztönözd gyermekeidet a szabadban való játékra (például ugráljon a tócsákban, keressen gilisztát, szedjen virágot, menjen játszótérre, építsen hóembert, segítsen a kertészkedésben).

Hitelesség

A dánok őszinték a gyerekeikkel a jó és a rossz dolgokban egyaránt. Ha őszinte és hiteles vagy a gyermekeidhez, akkor erős belső iránytűt alakíthatsz ki bennük, mert megtanulnak bízni magukban és az érzelmeikben.

Miközben dicsérik a gyerekeiket, nem dicsérik meg őket üresen, és nem koncentrálnak túlságosan a gyermek eredményeire.

Miért?

Mert ettől a gyerekek bizonytalannak érzik magukat, és nem hajlandók kockázatot vállalni. Ehelyett megdicsérik az erőfeszítéseiket, és elfogadnak minden érzelmet, a rosszakat is.

A kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek, akikről mindig azt mondják, hogy okosak, könnyen feladják, ha nehéz feladatokkal szembesülnek. Ha inkább a folyamatra összpontosítasz, a gyermek motivált és rugalmas lesz. Segíts nekik látni a valóságot úgy, ahogy az látszik.

Hogyan kell csinálni:

 • Legyél őszinte. Ha gyermeked idegesnek, szomorúnak vagy ijedtnek lát Téged, és erről kérdez, mondj igazat! A gyerekek ügyesek. Tudni fogják, ha hazudsz, ezért légy őszinte, és mondd: „Igen, anyu nagyon megijedt, amikor túl közel futottál az utcához. Ezért kiabáltam."
 • Az eredmények helyett összpontosíts gyermekeid cselekvéseire és erőfeszítéseire. Például: „Ez a feladvány nagyon nehéznek tűnik, de nem adtad fel” ahelyett, hogy „Olyan jó vagy a rejtvényfejtésben!”
 • Tartsd a dicséretet arra, amikor az indokolt. Segíts nekik megérteni, hogy valami miért nem úgy sikerült, ahogyan azt várták, és bátorítsd őket arra, hogy legközelebb másképp csinálják.

Átkeretezés

A dán szülők veszik a kellemetlen helyzeteket, és megpróbálják átfogalmazni a velük kapcsolatos felfogásukat.

Lényegében ez azt jelenti, hogy áthelyezzük a hangsúlyt arról, amit nem tudsz, arra, amit tudsz.

A támogató nyelv használatával, amely segít a gyerekeknek megérteni érzelmeik és tetteik okait, sok hatalmi harcot megelőzhetsz. Ahelyett, hogy azt mondanád, mennyire lehetetlen a gyerek, és problémát csinálsz belőle, próbáld meg észrevenni a történet másik oldalát is. Lehet, hogy azért sír, nem figyel, kiabál vagy üt, mert éhes, fáradt, unatkozik, vagy egyszerűen csak ölelésre van szüksége.

Ebben az esetben segíts neki elérni azt, amit akar, elfogadható viselkedéssel.

Azért teszik ezt, mert hisznek abban, hogy a gyerekek alapvetően jók. Nem szándékosan akarnak feldühíteni bennünket (bár néha úgy tűnhet).

Az újrakeretezés előnye elsősorban az, hogy a helyzet nem eszkalálódik. De ami a legfontosabb, megváltoztatja gyermekeink életfelfogását, és boldogabbá teszi az övéket és a saját életünket.

Hogyan kell csinálni:

 • Amikor gyermeked valamit nehéznek talál, és azt mondja: „Nem tudom ezt megtenni”, ezt válaszold: „Csak még nem tanultad meg”. Azt is elmondhatod nekik, hogy ha valami nehéznek tűnik, az csak azért van, mert abból tanulhatnak, ettől pedig bölcsebbek lesznek.
 • Amikor gyermeked rosszul viselkedik, összpontosíts arra, hogy miért. Éhes? Fáradt? Unott?
 • A cselekvésről szóljon, ne a gyerekről. Mondd: „Hagyd abba a bátyád ugratását, ez felzaklatja” a „MOST mit csináltál?”, „Mi a bajod?” vagy „Ne légy teher” helyett.
 • Kerüld az olyan címkéket, mint a „bajkeverő”, „manipulatív”, „szemtelen” vagy „mindig”

Empátia

Ha megtanulod belehelyezni magadat mások helyébe, az segíthet a gyerekeket kedvesebbé, gyengédebbé tenni.

Dániában alapvető érték, hogy megtanítsuk a gyerekeket másokra gondolni. Még az iskolában is tanítják őket erre. Hetente egy órában, a Klassens időkben, a hat és 16 év közötti diákok empátia órákon vesznek részt. Az empátia gyakorlása megtanítja a gyerekeket, hogy tiszteljék a többi embert és önmagukat, ami segít megelőzni a zaklatást.

Hogyan kell csinálni:
 • Próbáld megérteni ahelyett, hogy ítélkeznél: „Látod, sír. Szerinted éhes volt?" ahelyett, hogy „Micsoda rossz modorú gyerek!”
 • Segíts gyermekednek látni mások érzelmeit és cselekedeteit: „Ez nagyon hasznos volt tőle, nem gondolod?”

Nincsenek ultimátumok

Míg az ordítás, a fenyegetés vagy a fizikai büntetés kézenfekvő válasznak tűnhet az összeomlásra, a dán szülői nevelés diplomatikus megközelítést alkalmaz:

Ne adj ultimátumokat!

Az ultimátumok hatalmi harcokat szítanak, és győztes/vesztes helyzetet teremtenek közted és gyermeked között. Megszakítják a kapcsolatot a gyermekeddel, ami elsősorban arra ösztönzi őket, hogy hallgassanak.

Röviden: a félelem (fenyegetések és ultimátumok) helyett a bizalom és a közelség megteremtéséről szól.

Ha egy gyermek úgy érzi, hogy tiszteletben tartják és megértik, és segítenek neki a szabályok megértésében és tiszteletben tartásában, akkor végül boldogabb gyerek lesz.

Hogyan kell csinálni:

 • Értsd meg, hogy a szabályok tesztelése és a határok feszegetése az egészséges gyermek fejlődésének természetes része. Inkább próbálj segíteni és irányítani, mint szidni.
 • Kerüld a „megszoksz vagy megszöksz” és a „Mert én azt mondtam” megközelítéseket.
 • Kerüld az ultimátumokat és a fenyegetéseket: „Jobb lesz, ha most azonnal megteszed, különben…!”
 • Mondj nemet, de mindig légy nyugodt.
 • Ha gyermeked dobálja a játékokat, vidd el ezeket, vond el a figyelmét vagy mozdítsd el a gyereket onnan.
 • Magyarázd el a dolgokat úgy, hogy a gyerekek megértsék, mindezt barátságos hangon: „Nem futhatsz át az utcán, mert vannak autók, és megsérülhetsz.” vagy „Kint kell viselned a kabátodat, különben megbetegszel. Anyunak is kabátja van. Látod?"
 • Tarts szünetet, ha úgy érzed, elveszíted a hidegvéred.

Összetartozás

A Hygge a dán gyermeknevelés elengedhetetlen része. Azáltal, hogy megtanulják, hogyan kell üdülni és minőségi időt tölteni a családdal és a barátokkal, a gyerekek erős közösségi érzést, kikapcsolódást és végső soron boldogságot kapnak.

Hogyan kell csinálni:

 • Kapcsold ki a telefonokat és játssz néhány játékot gyermekeddel.
 • Szánj időt a családra. Még a napi 10 perc is számít!
 • Szervezz gyerekdélutánokat, és segíts a gyerekeknek összekapcsolódni. Építs nekik párnaerődöt, csomagolj egy kis piknikkosarat, és hagyd, hogy piknikezzenek kint, a szobájukban.